Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt och vargen

/
  • Det krävs betydligt fler vargar för att säkra stammen.

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger i SVT Gomorron Sverige att vargen är livskraftig och att målet om 250 vargar i landet är uppnått och att han ska ta striden med EU om ökad skyddsjakt.

Vet han verkligen vad han pratar om?

Först och främst är miniminivån i landet 270 och inte 250 vargar och är just en minsta nivå, men som kräver betydligt fler vargar för att säkra stammen ur förvaltningssynpunkt.

Skyddsjakt är dessutom något som redan har praktiserats i varierande omfattning alltsedan vargen återetablerade sig på 80 talet.

Viktigast är dock hans påstående om livskraft. Hur kan en vargpopulation vara livskraftig om inavelsgraden eller släktskapsgraden motsvarar avkomman från ren syskonparning. Enligt den senaste beräkningen är den genomsnittliga inavelsgraden för Skandinaviens vargar bara någon tiondel från 0,25 och som är den koefficient som anger graden av inaveln.

Detta kan jämföras med de krav eller rekommendationer som finns inom hundaveln (0,06) och dit har vi långt kvar innan vi når oavsett hur många vargar vi har om inte nya invandrande genetiskt viktiga vargar tillåts komma hit.

Med så bristande kunskaper kommer Reinfeldt att få rejält med smäll på fingrarna av EU kommissionen, men hans utspel är inget annat än simpel valretorik och alla allianspartier försöker nu vinna röster på rovdjursfrågan.

Anders Ekholm 

vargkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons