Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religiöst på skolavslutning ett steg tillbaka

/
  • Lämpligt rum för skolavslutningar?

Annons

Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna vill tillåta religiösa inslag i skolavslutningarna. Man sätter därmed kulturtradition framför religionsfrihet.

Denna ändring i skollagen är i alla bemärkelser ett steg bakåt. För de barn som har en annan trosuppfattning än den kristna, vare sig de är judar, muslimer eller hinduer, innebär detta oundvikligen att vissa av dem inte kan delta i skolavslutningen. Vad syftar då denna lagändring att uppnå?

Jan Björklund har påstått att många feltolkat lagtexten och trott att det är förbjudet att vara i kyrkan på skolavslutningar och julfiranden. Lagändringen skall därför förtydliga att det är tillåtet. Dock är det argument som tydligast framgår från både Alliansen och SD att man vill bevara traditionen. För det första kan det ifrågasättas hur viktig denna tradition är. Tydligen så viktig att man måste gå emot den lag som säger att det inte får förekomma religiösa inslag i skolan förutom i religionsundervisningen.

Jag köper inte att lagändringen vill förtydliga. Det finns andra sätt att förtydliga som inte innebär ett steg, om än ett litet steg, bakåt för religionsfrihet och ett öppnare samhälle. Jag tolererar inte att man vill gå baklänges in i framtiden. Det kommer bara att leda till att barn från vissa grupper utesluts. Alltså är det ingen slump att SD stödjer förslaget.

Det finns inget som helst försvarbart argument för lagändringen. Den sker på bekostnad av barnen.

A. Sättlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons