Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Retoriska knep och finter av Fredrik Reinfeldt

/

Annons

Moderaterna under Fredrik Reinfeldt och dåvarande partisekreterare Kent Persson satte i system att vilseleda genom att frisera utanförskapet med retoriska tricks och halvsanningar i stället för att utveckla effektiva åtgärder för att minska utanförskap och arbetslöshet bland invandrare.

Reinfeldts prat om ”antalet nya jobb” eller ”antalet invandrare som går till jobbet varje dag” var en halvsanning och bara ett retoriskt knep för att gömma undan den dåliga arbetsmarknadsstatistiken, det vill säga hur många som inte jobbar. Syftet var att ge sken av att den snabba befolkningsökning som invandringen förde med sig innebar lägre arbetslöshet. Därigenom hoppades han kunna sopa den dystra arbetsmarknadsstatistiken under mattan. Även journalister verkade svälja detta.

Det är självklart glädjande att fler invandrare går till jobbet, men arbetslöshet mäts i procent. Att slå sig för bröstet och tala om hur många som går till jobbet är värdelöst om man inte samtidigt talar om hur många som inte går till jobbet. Det är ändå gruppen som inte går till jobbet som är problemet. Att inte justera för befolkningstillväxt när man diskuterar sysselsättning eller välstånd är helt enkelt fusk och lurendrejeri. Men väljare sväljer uppenbarligen inte vilka blå dunster som helst. Det fick moderaterna bittert erfara i senaste valet.

Nu håller Reinfeldt som bäst på att skriva sin bok, ”Halvvägs”. Där kanske han berättar om sina halvsanningar och ger oss den återstående delen av sanningen, det vill säga allt det viktiga som han gömde undan med sina retoriska knep och finter. Eller också fyller han boken med fler blå dunster.

Åsa Sundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons