Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att elpriset i Sverige fördubblas

/
  • Stabil och billig el behövs i Sverige, skriver Lennart Gustafsson.

Annons

Tyska hushåll har dubbelt så högt elpris som de svenska. Om vi följer Tysklands energiomställning med nedläggning av kärnkraft och luras att denna kan ersättas med förnybar el från sol och vind så blir kostnaden för el lika hög i Sverige. Se upp med regeringspartiet MP. Sök bred lösning över blockgränser för långsiktigt beslut för energin.

Samma prishöjning kan enskilt också inträffa av att vi i februari lämnade Nordisk elmarknad och gick med i EU-gemensam elmarknad och kraftnät. Utbyggt kraftnät till EU och frihandel med el kan höja vårt elpris till EU-nivå då EU skriker efter vattenkraft, ren baskraft, vilken kommer att levereras i nya kabelnätet där det finns plats för flera gånger mer vattenkraft än ojämnt vindkraftsleverans.

Elbolag som Vattenfall och vindbolag tjänar på detta men inte du och jag som måste betala det pris marknaden begär.

Vi blir på grund av marknadens export av vattenkraft själv i behov av vindkraft och får dess instabilitet och alla följdkostnader med kabelnät, subventioner med mera. Bra uträknat? Ja, av EU:s ledande ekonomier – men inte av Sverige.

Vår industri drabbas ekonomiskt och årets vallöften med fler arbetstillfällen, välfärd, vård och skola uteblir.

Sveriges välstånd beror ytterst av stabil och billig el. Vind och sol är ej stabila utan endast kryckor för stöd – inte ett tredje ben som ger intryck av stabilitet.

Politiken har inte gjort någon riskanalys och ekonomisk värdering av samhällsnytta varken för vindkraft eller el-gemenskapen.

Folket får inte information vilket är odemokratiskt när det handlar om allmänna medel till stor del.

Vi borde inte vara i EU-el-gemenskap, inte spela i samma liga, som övriga EU då vi leder med 20–1 i måluppfyllelse mot hela EU vad gäller växthusgasutsläpp och ligger 30 år före övriga ligan. Vi har 20 gånger renare el än EU i övrigt.

Toppolitiker sitter på läktaren och säger att Sverige måste leverera mer vindkraft. Ändå har vi export av överskott på ren el större än vår vindkraft.

Stoppa utbyggnad vindkraft i 5 år och utvärdera den ekonomiskt och tekniskt. Begär utträde ur Gemensam elmarknad/kraftnät som inte gynnar Sverige utan ger oss sämre ekonomi. Förutom detta får vi av vindkraft förstörd natur och livsbetingelser för djur och människor som staten värderar till 0 kr.

Paradoxalt är Tysklands utsläpp från koleldade elkraftverk större än på 25 år på grund av minskad kärnkraft som inte ger upphov till växthusgas.

Lennart Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons