Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samordna vården bättre mellan kommun och landsting

Annons

På senare tid har vi kunnat följa i media, hur det två kombattanterna alliansen och Socialdemokraterna spänner argumentationen inför det kommande landstingsvalet.

Det är två grupper med tveksamma resultat att falla tillbaka på, som nu söker förtroendet att leda en av länets viktigaste verksamheter, landstinget. När den socialdemokratiska gruppen med stöd av vänstern förlorade makten i 2010 års val, var det resultatet av många år av återkommande kriser i budget och styrning av vården. Försöken att parera utvecklingen med nedläggningar av verksamheter i Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik, mötte allt större motstånd. Och när samma medicin riktades mot länssjukhuset i Sundsvall hade väljarna fått nog.

Har då alliansen lyckats över förväntan? Fyra år kan tyckas vara en kort tid, men bågen var hårt spänd när det gäller att lösa problemen. Till dels har man kanske lyckats, primärvården har blivit till hälsocentraler och tillgängligheten har ökat. Men inom den slutna vården finns fortfarande påfallande brister. Tillgängligheten i form av långa väntetider är ett problem på vissa områden. Det ekonomiska utfallet ett nästintill lika stort problem som under föregående perioder, och ledarskapets trovärdighet i så måtto kraftigt ifrågasatt.

Nu kastar också det parti som haft sjukvården som sitt namn in handduken, medlemmarna har tröttnat på de ständigt negativa rubrikerna. Ur allt detta föds många tankar.

Vi i SPI-Välfärden, ett parti med drygt 20 år på nacken, vill gärna ta oss an den utmaning som sjukvårdspartiet nu lämnar. I vår grupp finns färsk erfarenhet från landstingsarbete. Här finns också personer som med nya och kompetenta ögon kan gå igång med det arbete för en god sjukvård, och fungerande regionalt arbete som ligger framför oss.

Vi vill se en bättre samordning mellan landsting och kommuner i vårdfrågorna. Vi vill minska de administrativa trösklarna mellan NUS i Umeå och vårt landsting. NUS skall vara ett självklart alternativ vid specialiserad vård. Vi vill arbeta för en verklighet, där patientarbetet blir viktigare för läkarna, än ett administrativt arbete som borde kunna skötas av läkarsekreterare.

Av de skälen och många andra, tar vi gärna hand om den fallna mantel sjukvårdspartiet lämnar efter sig.

Jarl Strömbäck, Anita Berglund, Peter Byström, Harald Öberg, Kurt-Åke Schunemann

SPI- Välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons