Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre för de äldre

Annons

Min mamma har mellan 30–40 olika personer som kommer hem till henne i hemtjänsten. Oftast är besöket 15 minuter långt.

De som kommer ska låsa upp, klä av sig, registrera sig, låsa och hasta vidare till nästa. Det återstår högst 10 minuter till hjälp. Eftersom de är så många olika personer, känner de inte mamma och framförallt vet inte hon vilken som kommer och stiger in i hennes hem. De har aldrig legitimerat sig med namnskylt eller sagt vilken de är. De vet inte vad de ska göra, det finns ingen förtrogenhet och trygghet för den gamla och sjuka.

Hemtjänstpersonalen vet inte var hon har till exempel sin visp om de ska laga till något i köket. Allt ska hon i detalj tala om för var och en hur de ska göra. Tiden räcker då inte till, det är tidskrävande och påfrestande – det skulle väl ingen av oss som är frisk och stark ens orka med.

Det har blivit mycket sämre i Ånge kommun och i det här fallet Fränsta. Sist när hon måste besöka vårdcentralen för läkarbesök fick hon inte med sig någon medhjälpare. Hon är svårt handikappad och kan inte gå mer än några få steg. Taxichauffören hjälpte henne denna gång men det vet man ju aldrig. Hur känner sig den behövande i en sådan situation? Hon blir hänvisad till färdtjänstbuss trots att läkare har beviljat henne taxibil och hon har intyg på det.

Skönsmons äldrevård lyftes fram som en fungerande arbetsplats både för personal och vårdtagare. Det var trygghet för de äldre. Medbestämmande hos personalen. Chefen kan inte lika mycket.

Dotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons