Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om sjukhusvärmen och kylan

/

Annons

Det har ju varit många kommentarer om att det är för varmt på sjukhusets vårdavdelningar i sommar. Här tänker jag redovisa några fakta och därmed rätta till felaktigheter som förekommit.

Vid sjukhusets byggplanering sade landstingets ansvariga nej till installation av kylanläggning i vårdbyggnaden på grund av kostnadsskäl, samt för att inte de andra tre sjukhusen i länet heller hade kyla. Man ville ha samma standard på alla sjukhus.

Därför projekterades i stället ventilationsanläggningen med luftkyla som dimensionerande faktor. Det innebar att det blev stora luftflöden för att kunna kyla vårdavdelningarna med luft, vilket i dag ger hög energikostnad. På den tiden för 40 år sedan var dock energin väldigt billig. Landstinget har på senare tid haft ett omfattande energitänk för att få ned energikostnaden.

Därför beslutades att luftmängderna i vårdbyggnaden skulle minskas till ett minimum. Därmed försvann också möjligheten att kyla bort värmeöverskottet med luft som det var från början, samt att kyla ned huset nattetid med sval uteluft. Snökylan har tillkommit på senare år, men eftersom det ursprungligen ej fick installeras kylinstallationer i vårdbyggnaden så gör den kylan ingen skillnad där, vare sig det finns snö eller ej.

Faktamannen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons