Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på Nacksta hälsocentral

/
  • ”Valfrihet” och vinstintressen får gå före människors behov av vård. Det är inte försvarbart, vare sig ekonomiskt eller ur miljösynpunkt, att folk ska köra kors och tvärs i kommunen för att få vård (eller skolundervisning)

Annons

En lördag för ett antal veckor sedan var vi några pensionärer, som jobbat på Nacksta hälsocentral, som besökte vår tidigare arbetsplats. Det var öppet hus och mycket folk minglade i lokalerna, unga och gamla, infödda svenskar och många med ursprung i en rad andra länder. Barnen trängdes framför en ”fiskdamm”, där alla fick napp i form av en påse med varierat innehåll.

En läkare hade fullt sjå med att ansiktsmåla ivriga ungar. Vuxna köade för att kolla blodtryck och blodsocker, andra satt och försåg sig av fikat som stod uppdukat i väntrummet. En grupp Nackstaungdomar underhöll med musik och sång. Stämningen var välkomnande och god. Vi fick höra av nuvarande verksamhetschefen, att nu var hälsocentralens budget i balans, inga "röda" siffror längre, vilket bland annat åstadkommits genom att man gjort sig av med delar av lokalerna, som inte längre utnyttjades fullt ut.

Efter en lång rad turbulenta år, då personalen fått kämpa mot en tondöv primärvårdsledning, som inte tagit varningssignaler om arbetsmiljö och oegentligheter på arbetsplatsen på allvar och efter flera chefsbyten, så fanns nu en förhoppning om, att det ska gå vägen att fortsätta hålla i gång hälsocentralen och utveckla arbetet.

Men – det fanns ett moln vid horisonten. En konkurrerande vårdcentral skulle öppna inom kort, Caspien vårdteam AB, bara några hundra meter från den nuvarande landstingsdrivna hälsocentralen.

Kan någon fatta vitsen med, att inom ett så begränsat område som Nacksta öppna ännu en vårdcentral? Det enda motivet är, att konkurrera ut den landstingsdrivna enheten – som balanserar på en knivsegg vad gäller antalet listade patienter – för att sedan berika aktiebolaget. Det behövs förmodligen inte att så väldigt många söker till den nya centralen, förrän underlaget blir kritiskt för Nacksta HC – som då kan tvingas lägga ned – med åtföljande tämligen begränsade ”valfrihet” för de som inte vill byta.

Men framför allt: är det inte ett gigantiskt slöseri med skattemedel, att slänga pengar på Caspiens aktiebolag i stället för att på bästa möjliga vis stötta och utveckla den befintliga hälsocentralen? Vad har det blivit av en sund samhällsplanerig, som förlägger vårdcentraler (och för den delen skolor och annan service för medborgarna) där det finns behov av dessa? Att överetablera i en del områden, när det finns brist på vårdservice i andra, som till exempel Granloholm – är inget annat än misshushållning med våra gemensamma skattemedel.

”Valfrihet” och vinstintressen får gå före människors behov av vård. Det är inte försvarbart, vare sig ekonomiskt eller ur miljösynpunkt, att folk ska köra kors och tvärs i kommunen för att få vård (eller skolundervisning).

Landstingets politiker och tjänstemän borde involvera personalen på sina hälsocentraler och sjukhus i planering av vårdens resurser, där finns kunskapen om behoven. Det behövs satsningar över hela linjen. De flesta landsting dras med underskott – så något måste vara fundamentalt fel i beräkningarna av resurstilldelningen. Dags för stat och landsting att satsa – för patienterna, personalens arbetsmiljö och en värdig vård. Sverige är ett rikt land, med stora brister i fördelningen av landets samlade rikedom.

För övrigt önskar jag att Nackstas nuvarande patienter är trogna sin hälsocentral.

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons