Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD ger hyckleriet ett ansikte

/

Annons

Att skapa kaos, oreda och ägna sig åt politiskt spel är det som står högst upp på Sverigedemokraternas dagordning. Det är viktigare än att hålla löftet till väljarna om att vinstintresset inte ska få styra i välfärden.

Strax innan midsommar röstade riksdagen om vinstutredning som ska se till att våra skattepengar används till det de är avsedda för. Det vill säga bättre skolor, fler anställda inom vården och trygg äldreomsorg och inte för att stoppas i riskkapitalbolagens allt tjockare plånböcker.

Alliansen har hela tiden gjort vad den kan för att stoppa utredningen och nu fick de Sverigedemokraterna med sig. Återigen visar Sverigedemokraterna sitt rätta ansikte. Löften till väljarna väger lätt mot att skapa oreda och att få uppmärksamhet.

I SD:s skolprogram ägnas flera sidor åt att problematisera kring vinstintresset i skolan och de konsekvenser det för med sig. Där kan man bland annat läsa om en undersökning som Lärarnas riksförbund har gjort, som visar att 83 procent av svenska folket är emot vinstuttag i skolan och att endast 13 procent anser att överskott ska få hanteras av ägarna som de vill. SD skriver att "det är oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar. I stället menar vi att Sverige bör följa den linje som gäller i övriga Norden, där friskolor inte får ta ut några vinster ur verksamheten”.

När Vänsterpartiet och regeringen sedan tillsätter en utredning som ska se över just hur skattebetalarnas pengar ska gå till den verksamhet de är avsedda för och hur ett regelverk ska utformas där eventuella överskott ska återinvesteras så vill SD inte ens tillåta utredningen att fortsätta det arbetet. På ren svenska kallar vi det för hyckleri.

Det är som sagt en sak var man lovar i valrörelsen och skriver i politiska program och en annan sak vad man gör i verkligheten. SD fortsätter att ge hyckleriet ett ansikte och har nu kommit ut som riskkapitalbolagens bästa vän.

Från Vänsterpartiets sida är frågan om att välfärdsbolagen inte ska ha rätt att plocka ut skattepengar i vinst helt central, för det ska kunna skapas en rättvis och god välfärd i hela landet. Den vinstutredning som nu pågår kommer att fullgöra sitt uppdrag, och därefter kommer konkreta lagförslag att läggas på riksdagens bord. Det kommer att innebära garantier för en välfärd där man inte kan spara in på barnens lunch eller gammelfarfars behov av att få komma ut i friska luften för att ägarna ska kunna förvandla skattepengar till privata vinster.

Hans Zetterkvist

Isabell Mixter

Vänsterpartiet i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons