Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Ironiskt när MP frågar vem som ska betala för kärnkraften

Annons

I en insändare i ST 11/3, från ett antal lokala miljöpartister, tar man gärna till alternativ fakta när argumenten saknas. Man vill utifrån att Storbritannien har garanterat ett elpris, genom så kallad striking prices, om cirka 1 kr/kWh (92,50 pund/MWh) till ett kärnkraftsprojekt jämföra det med att vindkraft kostar 50 öre per kWh.

Läs insändaren: Sverige behöver ett robust elsystem

I Storbritannien har man haft auktioner med det som kallas striking prices, där staten garanterar ett visst energipris under en viss tidsperiod. Det innebär att kraftbolaget får exakt det priset och aldrig mer. Skulle det underliggande energipriset överstiga det som man har garanterats så får man betala tillbaka det till staten.

I den första auktionsrundan för striking prices där landbaserad vindkraft ingick uppgick priset till genomgående 90 öre per kWh (82,50 pund/MWh) och för havsbaserad vindkraft till 1,25 kr/kWh (115 pund/MWh).

Läs även: Vår långsiktiga energipolitik ger möjlighet till nya jobb och tillväxt

Den uppgift som miljöpartisterna vill jämföra med striking prices i Storbritannien är vad exempelvis Elforsk rapporterat som kostnad för ny elproduktion i Sverige, inte i Storbritannien. I det underlaget från Elforsk är det framförallt vattenkraft, kärnkraft och vindkraft som har den lägsta kostnaden för ny elproduktion i Sverige och som för alla ligger väldigt samlat.

Man spelar även på att kärnkraften skulle ha subventioner som är större än de som går till vindkraften, något belägg har man givetvis inte för detta.

IVA, kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, presenterade en specialstudie under föregående år i sitt projekt Vägval el om hur mycket subventionerna eller straffbeskattning av respektive kraftslag uppgick till i Sverige. Den visade på att kärnkraften var tillsammans med vattenkraften de kraftslag som främst var utsatta för en ensidig straffbeskattning som uppgick till -8 respektive -9 öre per kWh, det vill säga vad man fick betala in till statskassan.

Läs även: SD: Vill inte utesluta nästa generations kärnkraft

För vindkraften uppgick istället subventionerna till 16 öre per kWh. Sammantaget hade man alltså vid det tillfället 24 öre mer än kärnkraften i subventioner.

Det är även tämligen ironiskt när Miljöpartiet försöker fråga vem som ska betala för kärnkraften, samtidigt som man tillsammans med Centerpartiet är de starkaste förespråkarna av subventioner och bidrag till väderberoende energislag som inte kan konkurrera på marknadsmässiga grunder.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Riksdagsledamot

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons