Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Show på djurens bekostnad

Annons

Nästa vecka gästar Cirkus Olympia Norrköping. Omkring 70 djur, bland dem hästar och kameler, är ofrivilliga artister med uppdraget att dra in pengar via föreställningar. Mellan mars och september ska de uppträda 200 gånger på olika platser i Sverige. Cirkusens slogan är The show must go on! Men, måste den verkligen det? För djurens skull borde djurcirkusar förpassas till det förgångna.

Hur kan ett liv som cirkusdjur se ut? De tvingas genom bestraffning och belöning utföra för dem onaturliga rörelser. Insynen hur träningen går till är minimal. Djurens naturliga beteende måste raderas ut för att de ska kunna kontrolleras i en onormal miljö. Kameler till exempel är naturliga öken- och stäppdjur. Där kommer de knappast i kontakt med blinkande lampor, hög musik och applåderande människor. Lägg sedan till detta de begränsade möjligheter till utevistelse som erbjuds samt stress vid transport. En timme efter avslutad föreställning är cirkusvagnarna på väg till nästa plats. Det finns ingen tid för återhämtning.

Flera länder har helt förbjudit djur på cirkus till exempel Bolivia, Grekland och Cypern. Andra länder som Kroatien och Österrike har förbjudit vilda djur då man likställt livet för ett djur på cirkus med djurplågeri.

Sverige, landet med världens bästa djurskyddslag, låter däremot cirkusar fortsätta att tjäna pengar på dem som inte valt av egen vilja att ställa upp. Det finns en opinion ibland svenskar att förbjuda vilda djur på cirkus men i stället utnyttjas djur tills de är fysiskt och psykiskt slutkörda och därmed obrukbara. Och vi ska veta att för dem väntar inget ljuvt pensionärsliv eller en evig himmel som tack för lång och trogen tjänst.

Hur kan vi låta detta fortsätta? I grunden handlar det om den allmänna synen på djur som något fundamental annorlunda än människan. Med det annorlunda kan vi göra som vi vill. Djuren har ingen ombudsman att vända sig till, kan inte strejka när situationen blir ohållbar. Det är vi människor som måste ta ansvar för att djuren mår bra, har möjlighet att utföra naturliga beteenden och inte utnyttjas. Djur på cirkus är inte ett måste, inte något vi inte kan leva utan. Flera cirkusar har visat sig framgångsrika utan medverkan av djur bland annat Cirkus Cirkör.

Att njuta av jonglörer, clowner och eldslukare kan vara nog så fascinerade. Alla på plats är där av egen fri vilja för att underhålla med en spektakulär show. Att sanktionera utnyttjande av de som inte själva kan säga nej är inte etiskt försvarbart. The show måste inte alls gå on.

Pia Wallin

Djurrättsalliansen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons