Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskor och poliser – bli sopåkare om lönen är viktigast

/
  • Så länge vårdpersonal och poliser har sämre arbetsvillkor än

Annons

Jag är själv utbildad sjuksköterska, men just nu företagare och den dagen jag väljer att inte längre vara företagare tror jag inte jag går tillbaka till vårdyrket.

Senaste dygnet har öppnat mina ögon för ett ganska välbetalt yrke. 35 000 kronor i månaden (i Stockholm) och jobba knappt 75 procent (29,5 timmar per vecka).

Läs även: Sjuksköterskor: Kaos i Sundsvalls äldrevård – nu orkar vi inte längre

Att ta hand om allas våra sopor är ett naturligtvis en värdefull tjänst som vi alla behöver, men har vi inte ett systemfel i detta land när ett framför allt mansdominerat yrke som inte kräver någon längre utbildning eller ansvar för människors mående eller säkerhet har betydligt högre löner än till exempel sjuksköterskor och poliser med högskole-/universitetsutbildning, med risker och stort ansvar?

Nu har "sopgubbarna" i Stockholm valt att strejka vilt för att deras arbetstid skall ökas och naturligtvis vill ingen av oss ha försämrade villkor, men hur lätt är det att i efterhand justera villkor både uppåt och nedåt som från början varit felaktiga?

Det är dags att se vårdpersonalens och polisens värde och se till att deras ingångslöner står i proportion till deras utbildning, ansvar och arbetsuppgifter.

Läs även: Anhöriga: Politikerna måste förstärka personalstyrkan i äldrevården – så att de boende får ett mer värdigt liv

Så länge dessa yrkeskategorier har sämre arbetsvillkor än "sopgubbarna" så kommer de fortsatt vara bristyrken som medför vårdkriser och sämre trygghet i vårt land.

Catrin Eliasson (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons