Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska okunskap få tränga undan kunskap?

Annons

Först litet grundläggande standardiseringskunskap:

Mega betyder million(er) och milli betyder tusendels. Det finns en internationell standardiseringsöverenskommelse, enligt vilken Mega i förkortningar anges med M (alltså stort M) och milli i förkortningar anges med m (alltså litet m).

När man följer denna överenskommelse, ska till exempel millioner kronor förkortas Mkr men tusendels meter förkortas mm.

Den här överenskommelsen är inte något som är exklusivt för tekniker, naturvetare och matematiker. Den gäller också för beteendevetare, ekonomer, statsvetare, etnologer, humanister etcetera. Det handlar helt enkelt om ett regelverk, som medför förenklad kommunikation, om människorna lär sig att respektera och tillämpa det.

Dessvärre har ordbehandling med hjälp av datorer fört in ett hinder mot efterföljden av överenskommelsen.

Skaparna av programvara har en stor ambition att göra programmen ”användarvänliga” men gör dem emellanåt i stället ”användarbeskäftiga”. Som exempel kan nämnas att många ordbehandlingsprogram automatiskt ändrar ”Mkr” till ”mkr”. Millioner kronor blir alltså i stället millikronor, det vill säga tusendels kronor.

En invändning mot den här synpunkten är att man som användare lätt kan välja bort automatiken. Gentemot detta kan dock anföras att det numera i ett antal dokument från offentliga organ inom stat, kommuner och landsting, från intresseorganisationer etcetera närmast blivit regel att millioner kronor anges med förkortningen mkr.

Vet inte om orsaken är okunnighet, aningslöshet, likgiltighet eller lättja. Kanske det handlar om en kombination.

Ska vi i det här fallet – liksom i många andra – komma fram till att vi ska acceptera övergivandet av överenskommelsen som en etablerad praxis? Ska återigen okunskap tränga undan kunskap och till sist kanske rentav bli gällande regel i kraft av flertalets makt?

Bertil Lindström (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons