Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar till omsorg – inte till orimlig vinst

Annons

Den senaste tidens rapporter från äldreomsorgen visar klart att äldreomsorgen inte lämpar sig för riskkapitalbolag med vinst som överordnat mål. Skattepengar som är avsedd för omsorg ska gå till omsorg och inte till orimlig vinst.

 

Det måste komma en gemensam definition från samhället om vad som är bra omsorg.

Utifrån denna måste kraven på bemanning, kontinuitet och kvalité formuleras.

För att detta skall kunna bli verklighet måste en ansvarsfull uppföljning och tillsyn komma till stånd.

Lagstiftningen måste tillförsäkra god omsorg både gällande upphandling och lagen om valfrihetssystem. Det behövs särskilda regler beträffande vård- och omsorg, som tydligt anger allmänna krav vad gäller kvalitet, tillsyn och möjlighet till uppsägning av avtal.

 

Kommunerna måste bli tydliga angående vilken kvalité de kräver och vilka krav de ställer på bemanning, kontinuitet, utbildning och fortbildning.

Både den statliga och kommunala tillsynen måste stärkas och utvecklas bland annat genom flera oanmälda kontroller.

 

Nu ber man om ursäkt för skandalerna och skyller ifrån sig på andra. Både regeringen och lokala företrädare har stort ansvar för de vårdskandaler som har avslöjats. Skall vård bedrivas av privata företag måste de anställda ha samma meddelar frihet som finns inom offentliga företag.

Det är bevisat att riskkapitalbolag som har vinst som överordnat mål inte skall få tillstånd att driva vård. Det har de många vårdskandalerna visat.

 Kurt Vikberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons