Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skippa kedjebreven på Facebook

/

Annons

Med anledning av att det för ett tag sedan började spridas någon form av manuellt kedjebrev för "kontroll av vänskap", så vill vi påpeka att det här kan vara ett sätt att gömma virus. Därför manar vi till stor försiktighet. Klicka inte på och klistra inte in kopior av kedjebrev så det skickas vidare bland era vänner på Facebook.

Som ni alla förhoppningsvis redan förstått så är det Facebook som har makten att bestämma om vem som får upp någon annans inlägg i sitt nyhetsflöde.

För alltfler av användarna så kommer det att kräva ökad medvetenhet och förståelse kring hur de algoritmer som Facebook tillämpar fungerar.

I första hand handlar det om den algoritm som styr hur nyhetsflödet fungerar, och som därmed bestämmer över vad vi ser respektive inte ser. Det innebär att det är Facebook som bestämmer vem som ser vad, och det är inte något som vi användare kan påverka.

Således handlar det inte alls om vem som tar hand om vänskap eller inte. Vi som varit med sedan Facebook började vet i dag att det är en kommersiell plattform där vi som användare inte har kontrollen. Alla företag har nämligen intresse av att tjäna pengar och att göra en viss vinst.

Det handlar helt enkelt om att de vill att vi ska dela så mycket personlig information som möjligt för att kunna matcha det mot de annonser som finns från olika annonsörer, vilket är det som Facebook tjänar pengar på.

Förhoppningsvis är det som så att många fler vill vara Facebookvän med de som tar sig tid att hänga med och som vill lära sig mer om hur olika mekanismer fungerar som styr Facebook. För, vi måste förstå att utvecklingen går otroligt fort och att det hela tiden sker förändringar och förbättringar.

Därför känns det väldigt konstigt att många användare hakar på dessa kedjebrev och på det sättet söker någon form av bekräftelsebevis.

Men, det är ju inte något som kan bekräftas eller bevisas genom ett kedjebrev, eftersom det är Facebook som helt och hållet styr över vem som kan se vad.

För att hänga med och på så vis lära sig mer om de olika mekanismerna som styr hur Facebook fungerar så krävs det givetvis en del vilja och ett stort intresse.

Men, vi är ju många som delar med oss av våra kunskaper här på Facebook, så det är ju rätt så lätt för er att ta del av det vi skriver. Sedan kan det ju vara bra att följa olika sajter som specialiserar sig på respektive plattform. Då får ni det allra senaste, och ofta är det rätt så korta texter som går snabbt att läsa.

Mikael Drakenberg

Statsvetare, skribent och omvärldsbevakare

Nina Jansdotter

Beteendevetare, karriärcoach och social media expert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons