Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan måste stramas upp

/
  • Signaturen Stig Sundqvist har förslag på förbättringar i skolan.

Annons

Stefan Löfvens (S) utspel om skolan kan nog vara ett första steg för att rusta den svenska skolan till det den varit förut. Att ge cirka 60 000 lärare en lönehöjning på 3 000 kronor är självklart ett första steg där de flesta förväntar sig att våra huvudmän för skolan svarar upp med ytterligare förstärkning för lärarlönerna. I Sundsvall skulle det innebära, mellan tummen och pekfingret, att cirka 600 lärare skulle få del av denna riktade löneförstärkning.

Gustav Fridolin bjöd därutöver extra riktade pengar för utsatta skolor där bland annat nationella prov visar på svaga resultat. Förut var de flesta i skolan överens om att generella bidrag var att föredra, utan öronmärkning, och nu verkar det som riktade pengar ska ges till skolor som uppfyller de så kallade fördelningsnycklar, som S och Mp enats om.

För mig är det förståeligt att regeringen väljer den vägen eftersom det är kommunerna som har ansvaret för skolan. Dubbelkommandot för skolans styrning blir lätt ett lapptäcke där ingen har ansvaret, alla kan skylla på alla andra. Det duger inte utan nu måste regeringen ta ett helhetsgrepp och åter ge staten ansvaret för den svenska skolan.

Förutom rejäla lönehöjningar, som jag anser som prio ett, så finns det andra viktiga åtgärder att utveckla och som OECD:s expertkommitté även påpekat för att komma till rätta med resultatnedgången i den svenska skolan.

Här är min lista på förbättringar som måste till:

Koncentrera lärarutbildningarna till färre lärosäten samtidigt som inträdeskraven måste skärpas. Om detta sker samtidigt som lärarlönerna ökar så får vi de förutsättningar som attraherar lämpliga studenter.

Det fria skolvalet har vi nu och det blir nog ett herrans liv om detta tas bort. Min hypotes är att ju mer frihet som finns desto starkare måste styrdokumenten vara om vi vill ha en likvärdig och kompensatorisk svensk skola. Här behövs förbättringar till elever och föräldrar så att de ges en reell chans att göra rätt skolval.

Det måste till en radikalt bättre styrning av skolan. Vilka är det egentligen som i dag styr skolan? Ja, den frågan ställer jag mig, är det politikerna på nationell nivå, kommunpolitikerna, lärarna eller skolledarna? Inte undra på att det känns förvirrande i skolan, eller har jag fel?

Stig Sundqvist

Filosofie magister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons