Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp in partierna i skolorna

/
  • Under gymnasieåren blir de flesta svenskar röstberättigade.

Annons

"Demokrati är ingenting man inför, och sedan kan ta för givet. Det är något vi har sett inte minst efter valet. Demokratin måste ständigt förnyas" – sade Alice Bah Kuhnke (MP) dagen då hon tillträdde som ny demokratiminister. Kloka ord som alla, oavsett politisk färg, bör skriva under på. Vi bör alla inse att det i synnerhet är de ungas politiska engagemang och delaktighet i samhällsdebatten som driver förnyelsen av demokratin.

För oss i Moderata Ungdomsförbundet är mötet med landets unga en del av vår kärnverksamhet. Det är dessa möten som ger de unga chansen att möta och ifrågasätta våra idéer och ger dem en möjlighet att påverka och på sikt förändra vår politik. Förändringsviljan kan vi ta vara på och föra vidare inom partiet. På så sätt stärks de ungas delaktighet i och inflytande över politiken.

Gymnasieskolorna är en naturlig plats för dessa möten – skolorna förbereder och slussar sina elever vidare in i vuxenlivet. Det är just under gymnasieåren som de flesta svenskar blir röstberättigade. Tyvärr så är de politiska ungdomsförbunden inte välkomna i alla gymnasieskolor.

När vi i Moderata Ungdomsförbundet i Sundsvall tog kontakt med samtliga gymnasieskolor i kommunen var det bara ett fåtal som vara glada att ta emot oss. Tre gymnasieskolor vill inte ta emot oss under några ordnade former. Andra skolor hänvisar till samhällskunskapsundervisning till exempel under höstterminen 2015. Vi ser detta som en beklaglig och allvarlig utveckling som riskerar att på sikt urholka politiska partiers legitimitet och folklig förankring.

Läget är allvarligt redan nu. En studie från Göteborgs universitet visar att antalet medlemmar i politiska partier har minskat med 57 procent under dem senaste 20 år. Allt fler forskare pekar på att politiska partiers roll som kanal för folkviljan minskar. Regeringens demokratiutredning, där bland andra Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap från Mittuniversitetet deltar, nämner just ungdomar som en av de mest underrepresenterade grupperna.

Samtidigt som vi skriver dessa ord här i Sundsvall riskerar tusentals Hongkongbor sina liv i en kamp för grundläggande demokratiska rättigheter. Låt oss se detta som en påminnelse om att demokratin inte kan tas för givet och måsta vinnas för varje generation.

Vi i MUF är beredda att ta vårt ansvar och ändra kursen men vi behöver rektorernas hjälp. Vi vädjar därför till kommunens skolor att inte stänga ut oss och bjuda in oss till en diskussion.

Jakub Zebialowicz

Styrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons