Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta skylla sexualbrott på invandrarmän

/

Annons

Sexualbrott finns och har funnits i alla tider i alla länder, men det är inget som vi ska acceptera. Dessa handlingar har i huvudsak inte med kulturell bakgrund, religion eller nationalitet att göra, utan det handlar endast om personer med fel attityder oavsett vad de kommer ifrån, med gemensam nämnare att se ner på kvinnor och känner makt genom sina sexuella handlingar.

Att det sker fler anmälningar och fler fall uppmärksammas är ju positivt i sig för att kunna ta itu med problematiken. Men att vissa försöker att göra det som det vore endast män med invandrarbakgrund eller ensamkommande flyktingar är det rent patetiskt och absurt.

Jag föddes i Beirut mitt i kriget, och växte upp bland beväpnade män, miliser och banditer men aldrig har blivit sexuelltrakasserad där som på det sättet som jag har blivit trakasserad här i Sverige. Att sexuella trakasserier kändes som socialt accepterat i Sverige så fort alkohol var inblandad var ingen hemlighet när jag kom till Sverige i slutet av 1980 talet. Jag tror inte många tjejer som gick in på Hoagys på Seaport, G2, Dinos eller i värsta fall Espan kom undan, men de flesta teg.

Nu snackas det till höger och vänster om ensamkommande flyktingar och män med invandrar bakgrund, i stället för att fokusera på att vi har ett oacceptabelt socialt problem som vi alla måste lösa tillsammans oavsett vilka gärningsmännen är. Så vitt jag vet kommer inte pastorn i Knutby, den kända plastikkirurgen, Södermannen, Hagamannen, åklagaren som köpte sextjänster i Stockholm, domaren i högsta domstolen, före detta polischefen eller vår före detta finansminister från Libanon, Afghanistan eller Somalia.

Låt oss konstatera att problemet finns oberoende nationalitet. Låt oss slippa generaliseringar så som att: "det är invandrarnas fel", eller "det är männen som gör det". Vi måste gå vidare och söka de verkligt bakomliggande orsakerna, så vi kan motverka problemen på allvar.

Fáten Nilsson (L)

Ledamot i NAVI, nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Läs även:

Försäkringskassan och politikerna bedriver "hets mot folkgrupp"

Ingen man har rätt att förnedra en kvinna

Sjönöd för socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons