Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvikarien måste jobba extra hårt

/

Annons

"Hur länge till ska du jobba"? frågar en chef på arbetsplatsen.

"Jag ska jobba denna vecka och x veckor till", svarar personen som inte hann med riktigt allt i dag för att det var mer gods än vanligt att hämta.

"Uhm!", säger chefen och ser ut som ett åskmoln.

Detta är en vanlig fråga till många sommarvikarier. Hur tror ni att vikarien känner sig? De kämpar och sliter för att verksamheten ska rulla på som under resten av året, men många gånger så är det mycket mer att göra under sommaren. Dessutom så kanske det är en mycket rörigare miljö de arbetar i, jämfört med resten av året.

Ta till exempel en chaufför som kör distribution med bland annat leverans av läsk. Det är oerhört mycket mer läsk som dricks under sommaren, det är därmed mycket mer som ska hinna levereras. Det är mycket mer trafik under sommaren på grund av turism vilket ger längre transporttid. Chauffören hittar inte till alla ställen som ska ha leverans vilket ger längre transporttid. Mycket vägarbeten ger också längre transporttid.

Detta är bara exempel, men det är liknande arbetssituation inom många branscher. Hur kan ni tro att en sommarvikarie ska hinna med helt nya uppgifter och en högre arbetsbelastning än ordinarie på samma tid som den ordinarie? Detta kanske bara efter en eller ett par dagars upplärning dessutom.

Blir det en nyanställning under resten av året, så är oftast upplärningstiden avsevärt längre. Men så är det inte för en sommarvikarie, för denne ska ju bara stanna en kort tid. Men ändå förväntas det att denna ska fixa jobbet bättre än den ordinarie.

KB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons