Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten är odemokratisk

Annons

Det mesta i massmedia rör sig om sport: Skidor nedför en slänt men aldrig uppför; en fotboll sparkas in i en målram; en golfboll slutar i en liten grop. All denna verksamhet blir underhållning, men förutom att den får tiden att gå ger den absolut ingenting av värde för mänskligheten. En domare kan bli misshandlad, men den motion detta ger tillfaller bara någon enstaka soffpotatis från läktaren. Feminismen får inget genomslag, eftersom man förutsätter att kvinnor inte kan tävla mot män, vare sig i boxning eller i fotboll.

Det mest löjeväckande med sporten är att den ytterst syftar till torpedera jämlikheten. Den som hoppar högre eller längre blir en hjälte i sitt land, där medborgarna får stöd för sin uppfattning att inte bara vinnaren, utan hela nationen, är bäst i världen. Det spelar ingen roll om hjälten är inköpt eller invandrad.

Olympiska spelen lyfter löjet till en högre nivå. Tokyo har fått äran att ta hand om sommarspelen år 2020, och trots att byggnaderna står kvar sedan 1964 väljer man nu att riva allt och bygga en enormt förstorad arena för det kommande världskriget. Man kunde ha bevarat traditionen från Olympia, men varje år utser man ett nytt land, som gärna förslösar sin budget på ett skämtprojekt.

Dessutom måste varje land skicka många deltagare till evenemanget, vilket gnager på alla staters budget, eftersom inga okända har råd att betala sina resor. Vinnarna på OS blir kort sagt flygindustrin, hotellen och restaurangerna. Nedsmutsningen i flygets spår räknar vi inte.

Gunnar Bäckström, Malmö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons