Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST borde agera för Petersvik

/
  • Fönsterutsikt som borde bestå tycker skribenten, som uppmanar ST att ta ställning för ett bevarande av området Petersvik i stadskärnans omedelbara närhet.
Annons

”Kultureliten vill rädda Petersvik”. ST:s förstasida gör mig förskräckt. En rubriksättare har varit i farten och lyckas genom en konstgjord kategorisering framställa Petersviks bevarande som ett särintresse.

Som om Sundsvalls historia vore ett särintresse.

Som om det saknade betydelse att en viktig plats i stadsbilden ödeläggs.

Som om uppropets undertecknare inte brydde sig om logistikparken. Det handlar ju bara om att den skulle ligga bättre i Fillan/Tunadalshamnen, där Trafikverket vill ha den. Varvid Petersvik kan leva kvar som ett utvecklingsområde efter helt andra förutsättningar.

Petersvik ligger i Sundsvalls historiska kärnområde. I Tunadal startade ångsågsepoken, och snart var hela Alnösundet fullt av sågverk. Sundsvall var i slutet av 1800-talet ett av världens två ledande trävarudistrikt, det andra var Vancouver.

Sågverkstiden anrikade kapital, som bland annat manifesterades i byggandet av Sundsvalls stenstad.

Och stenstaden gav Petersvik. Välbärgade stadsbor byggde ”sommarnöjen” efter mönster från Stockholms inlopp och efterhand även andra platser.

Industriepoken lever kvar i Alnösundet, och vid Sundsvallsfjärden ligger Ortviken som en ättling i rakt nedstigande led.

Och däremellan ligger alltså Petersvik som ett historiskt avtryck – en ”årsring” om man så vill – kännetecknande inte bara för Sundsvall, utan för den tiden. Epoken har skildrats i en vacker bok, Sommarnöjen vid vattnet, av Ann Katrin Pihl Atmer (2002). Den har för övrigt en bild från Petersvik på omslaget, som får representera motsvarigheterna i hela landet.

I Petersvik finns ett antal välbyggda hus, som var för sig skulle motivera en byggnadsminnesförklaring enligt kulturminneslagen.

Dessutom har Petervik en central betydelse för stadsbilden. Korstabergets utlöpare och den skogsklädda udden med sitt lilla vita badhus är ett karaktäristiskt landmärke, som skiljer Sundsvallsfjärden från Alnösundet. Det får inte förödas.

Petersvik och hela strandområdet öster om Ortviken är en resurs för Sundsvall, och det skulle kunna bli stadens nästa utvecklingsområde för både boende och rekreation. Det finns stora ytor som är möjliga att bebygga med nya bostäder – för ”vanliga” människor – för att anknyta till rubriksättarens sätt att se. De befintliga husen skulle naturligtvis finnas kvar som russin i kakan.

ST borde haka på tåget och agera för Petersvik (det vill säga för Sundsvall).

Kan ni förresten er egen historia? Jag tar ett exempel, som jag känner till genom att jag deltog.

För cirka 30 år sedan invigdes Kulturmagasinet. Det skedde efter att kloka politiker i Sundsvalls kommun tio år tidigare bordlagt sina planer på att riva magasinskvarteren till förmån för ett P-hus.

ST deltog då aktivt i debatten, dels genom att upplåta plats, men också genom att arrangera en omröstning i läsekretsen. Jag vågar påstå att det till stor del är ST:s förtjänst att det slutade lyckligt, i och för sig baserat på en stark opinion. Kolla i arkivet!

Jag var då en nyhitflyttad (ung, nyutbildad, oerfaren, debattglad) ”vanlig” människa. Sundsvall är ett val som består, det är en bra stad! Och vi är ganska vanliga allihop.

Låt oss lära av historien. Det är ingen abstraktion. Den har en gång varit både nuet och framtid.

Torbjörn Lindgren, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons