Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa Björklunds rivningsraseri av Mittuniversitetet

Annons

Det är inte konstigt att Mittuniversitetets rektor Anders Söderlund riktar kritik mot regeringens och utbildningsminister Björklunds förslag att minska anslagen till universiteten och högskolor utanför våra storstäder. Det är inte första gången de mindre lärosätena behandlas så här.

Samtidigt påstår statsministern att man satsar för att skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen för arbetslösa och han betonar vikten av utbildning och behovet av möjlighet till yrkes- och karriärbyte under tiden i arbetslivet.

Att dra ner på Mittuniversitetet slår undan fötterna på studenter, företag och verksamheter som efterfrågar utbildning och kompetensutveckling. Det är det skamligaste någon regering har gjort i vårt land. Medansvariga till dumheterna är övriga partier i regeringen, Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna.

Oppositionspartierna måste plocka av sig skygglapparna och med kraft agera mot vad som pågår inom utbildningsväsendet, främst vad som berör högskolor och universitet runt om i landet. Utbildningsminister Björklunds ministerstyre innebär att de stora universiteten får högre och högre anslag de kommande åren medan de mindre får lämna ifrån sig.

Den totala budgeten för universitet och högskolor har inte minskat. Björklund har tagit medel från de mindre högskolorna och universiteten.

Det är inte färdigt med det här, fram till 2015 kommer det att försvinna ytterligare ekonomiska medel från Mittuniversitetet och högskolor i Norrland i storleksordningen 10 procent eller minst 50 miljoner kronor. Landsbygden utarmas till förmån för storstäderna.

Nu måste vi i kommunerna i Mellannorrland, våra regionala exportföretag, industrier och företagarföreningar i Mellannorrland, tillsammans med regionala Svenskt Näringsliv, med kraft stoppa nedmontering som sker på grund av utbildningsminister Björklund ministerstyre.

Samtliga riksdagsledamöter måste visa på vems sida de står. Att de slåss för sin hembygd och alla ungdomar och arbetslösas rätt till utbildning och vidareutbildning vid universitet i närhet av hemorten.

Visa civilkurage och sätt ner foten inför Björklund och hans förstörelselusta och rivningsraseri.

Stig Bergström–Martens

Socialdemokrat sedan 1953

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons