Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa fortsatt ödeläggelse av naturen

/

Annons

Håkan Wirtén, Generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, med flera ser med oro på att Sveriges naturskydd håller på att urholkas. De menar att grundproblemet är att vi saknar ett tillräckligt omfattande och starkt skydd av våra djur och växter, våra skogar, fjäll, sjöar vattendrag och hav. De anger dock inget specifikt hot.

Vi delar den oro WWF insändaren ger uttryck för. Det är märkligt att inte nämna ett av de större akuta hoten mot naturskydd och mångfald, utbyggnaden av tusentals vindkraftverk som byggts och som planeras. Vindkraftsparker med 50, 100, 150 stycken 200 meter höga vindkraftverk planeras runt om i Sverige, inte minst i norra Sverige.

Detta trots att vi sedan många år har en elproduktion som till 97 procent är koldioxidfri. Vi har många bevis på att det inte är politiskt korrekt att vara kritisk till den massiva utbyggnad som nu pågår. Det kommer alltfler rapporter om hur bland annat fladdermöss, större rovfåglar, skogshöns, storlom, smålom påverkas även rennäring och skogsbruk. En död hand läggs över all annan entreprenadverksamhet, satsningar på turistverksamhet eller annan lokal entreprenörsverksamhet är omöjlig, turisterna flyr dessa områden. Avstånden till verken är inte tillräckliga och människor blir påverkade av allmänt oljud från verken, infraljud, ljus och skuggbildningar.

Det är hög tid at tänka om och förhindra fortsatt ödeläggelse av vår natur och mångfalden i denna. Eller som WWF insändarna skriver ” att kunna bevara växt- och djurliv djurlivet och resten av vår älskade och värdefulla natur.”

Rune Eidensten, Dan Bakkman

För Föreningen Livskvalitet Ede/Stöde Socken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons