Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa planerna på att riva gångtunnlarna

Annons

För någon vecka sedan kunde jag läsa att de två gångtunnlarna nära järnvägsstationen i stan ska rivas i samband med ombyggnaden av gamla E4. Och ersättas med trafikljus och övergångsställen i markplan. Otrygghet anges som anledning.

För det första vill jag poängtera att jag inte alls ifrågasätter den upplevda otryggheten, och det är ett faktum att det har skett överfall och rån vilket självklart är ett problem. Men lösningen kan inte vara att ta bort gångtunnlarna. Det är lika dumt som om man skulle lösa problem med otrygghet längs motionsspåren i stan med att hugga ner all skog.

I och med att jag cyklar en hel del i Sundsvall upplever jag det som otroligt uselt att det finns så få planskilda vägpassager i stan. Till exempel finns inte en enda längs Norrmalmsgatan och endast en under hela Bergsgatan. Staden har en vision att fler ska cykla och trafikplanerarna påpekar ofta att vi cyklar betydligt mindre än i Umeå eller Gävle. Är det något det finns gott om i dessa städer är det planskilda cykelpassager.

I många större europeiska städer byggs det så kallade cykelmotorvägar där alla vägpassager görs planskilda för ett bättre flöde – både för cyklister och bilister som då slipper stanna vid trafikljus. Sundsvall måste vara den enda stad som aktivt tänker riva redan existerande cykel-/gångtunnlar. Det är så dumt att klockorna stannar.

T Eliasson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons