Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora värden går förlorade om Petersvik rivs

/

Annons

Jag var på trapphusvandring i Stenstan i helgen. Vi som var med tjusades av de undangömda, unika miljöerna bakom de låsta portarna i trapphusens dunkel och imponerades av yrkesskickligheten både hos de hantverkare som en gång hållit i penseln och de som i vår tid varsamt skrapat fram lystern i de intrikata vägg­dekorationerna och återgett de fantasifulla mönstren sin forna glans. Vi beundrade de snirkliga drakarna på Nygatan 2 i kvarteret Juno, som en gång inhyst en av stadens biografer, vi lät oss förföras av de leende muserna med böljande lockar i portgången till Försöket 1:s miniatyrpalats på Esplanaden och inte minst förtrollades vi av det Bernska husets skimrande glasmålningar.

Vandringen avslutades vid Nytorget i det Thuressonska husets trapphus som byggnadsminnesförklarades tidigare i år. Det som gör Thuressonska huset unikt är att här finns originalmåleriet kvar i all sin prakt. Det var något av en chock att höra vår guide berätta att det var nära att dessa väggmålningar blivit övermålade med vitfärg bara för några år sedan. Turligt nog hade detta kulturmord stoppats i sista stund.

Jag delade ett foto från ­Facebookgruppen Rädda Petersvik undan rivning och en av mina engelska vänner undrade vad det gällde. När jag berättade att huset på bilden är rivningshotat tyckte han, precis som jag, att det är synd och skam. Frågan är när Sundsvalls politiker ska vakna upp och inse värdet av att bevara denna unika kulturmiljö? Detta är inte bara en lokal angelägenhet. Vi har ett ansvar att bevara Petersvik åt eftervärlden och omvärlden, precis som det Thuressonska husets väggmålningar.

Låt oss följa skottarnas ­exempel och visa politikerna vad verkligt folkstyre innebär. Jag lägger min röst på Sundsvallspartiet – ett parti som klart tagit ställning för Petersvik.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons