Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storleken på barngrupperna måste prioriteras

/

Annons

Att Sundsvalls kommun inte har ansökt om de pengar som regeringen valt att satsa på minskade barngrupper i förskolan för de allra yngsta barnen, är för oss obegripligt. Hur kan det vara möjligt att varje förskola är fylld till sista plats?

Det föds ständigt nya barn och en långsiktig plan på hur förskolorna ska kunna ta emot alla barn borde finnas. Att minska storleken på barngrupperna är ett viktigt steg för att arbetsbelastningen ska minska i förskolan och för att intentionerna i läroplanen ska kunna följas.

Långtidssjukskrivningarna ökar från år till år. I dag har vi många barn i våra förskolegrupper och som det ser ut just nu genererar barnen som vistas 15 timmar per vecka mindre pengar än de barn som går 25 timmar eller mer per vecka. Det betyder att om en småbarnsavdelning har 15 barn som vistas heltid går budgeten ihop, medan en annan förskola med 15 barn som vistas 15 timmar behöver ta in 30 barn för att täcka budgeten.

Nu är det inte enbart barn till vårdnadshavare som är föräldralediga eller arbetssökande som vistas på samma förskoleavdelning, men principen är densamma. Genom det bidrag som regeringen avsatt skulle det kunna betyda 13 barn eller färre per avdelning som bas, vilket är mer rimligt för en småbarnsavdelning. Det är något som många av oss ute på förskolorna önskar.

Vi anser att varje barn har rätt till tid med oss pedagoger. Oavsett vistelsetid ska relationer byggas. Tillit ska skapas både till barnet och dess vårdnadshavare.

Personalen måste få förutsättningar att följa sitt uppdrag. Vi menar att belastningen på både barn och personal minskar om det är färre barn i grupperna. Att känna sig sedd och få tid tillsammans med en förskollärare eller en barnskötare är oerhört viktigt och ett ovärderligt första steg i det livslånga lärandet.

Vi är medvetna om att alla förskolor i Sundsvalls kommun inte hade kunnat söka pengar i denna satsning, men åtminstone några, till exempel som pilotförskolor.

Våra medlemmar ställer ofta frågor angående storleken på barngrupperna och det är en viktig fråga för båda fackförbunden. Nu ställer vi frågan om det även är det från kommunens sida?

Nadia Ålander

Förskollärare och styrelseledamot i Lärarförbundet Sundsvall

Louise Häggquist

Barnskötare och styrelseledamot i Kommunal barn och utbildning Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons