Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Struntsnack att landstinget leker med människors liv – sjukhusen finns ju kvar

Annons
Sollefteåborna har fortfarande ett sjukhus, vill skribenten påminna om. Bild: Jonny Dahlgren / Viktor Sjödin

Efter torsdagens debattprogram Opinion live i SVT framkommer några frågor. Tror verkligen befolkningen i Sollefteå att de nu kommer att dö som flugor? Vad jag förstår, har de fortfarande ett sjukhus med en akutmottagning, vilket de allra flesta orter inte har.

Det som har tagits bort är förlossningsvården och akuta operationer. I Medelpads västra delar har befolkningen lika långt om inte längre till förlossningsvården och inte är det en massa bilförlossningar eller avlidna barn för det.

För Plus-kunder: Det berättade inte Uppdrag granskning: Hälften av avhoppen är utfrysta socialdemokrater från Sollefteå

Vad jag vet dör inte folk som flugor heller då ambulanssjukvården i dag är som små intensivvårdsavdelningar. Det är inte längre snabbt ut och snabbt in, utan snabbt ut och sedan behandling innan transport in sker. Samma förhållande gäller i Region Jämtland Härjedalen som bara har ett sjukhus. Problemet är att det är oerhört lätt att starta en verksamhet men mycket svårare att lägga ner.

Vad jag också har förstått är att Sollefteå sjukhus ingår i den länsgemensamma klinikindelning där de är specialiserade på det de är duktiga på vad gäller kirurgi. Att som aktionsgruppen nu företräder, att landstinget leker med människors liv, är bara struntsnack. Det skulle i så fall gälla alla länets medborgare som lever på landsbygden. Enligt min mening har ingen politiker svikit vallöftet.

Läs också: Sjukhuskämparnas vädjan i Opinion live: "Du är välkommen Janne att göra en ny granskning om landstinget"

Sollefteå sjukhus har fortfarande en verksamhet som gör det möjligt att ta hand om akuta sjukdomsfall och olycksfall. Men i vissa lägen måste patienten flyttas till annat sjukhus med bättre resurser. Detta sker även från Sundsvalls sjukhus att patienter måste fraktas till Umeå eller Uppsala, inget konstigt i det. Det man skulle kunna önska är att landstinget utökades med en fast ambulanshelikopter med specialutbildad personal då vi har en oerhört stor landsbygd, inte bara i Sollefteå utan över hela länet. Kanske dags att Sollefteåborna lyfter blicken och ser att det finns en veklighet även utanför Sollefteå.

Nils J

Läs också:

Per Wahlberg (M) om BB-beslutet – framställdes som att jag hade ändrat mig: "Stämmer inte"

Slöseriet måste sluta – lägg ner landstinget och privatisera all sjukvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons