Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall är en viktig länk i den växande gasmarknaden

/

Annons

I år är det 100 år sedan Sundsvall tillsammans med 26 andra gasverkstäder gick samman för att öka användningen av gas. Gasen utgör en liten del av den svenska energiförsörjningen. Men dess bidrag till minskade utsläpp blir allt tydligare. Inte minst här i Sundsvall är gas viktig för transporter och industri. I länet finns en mängd gasanvändande industrier, 12 biogasanläggningar och en gastankstation vilka minskar utsläppen, förbättrar luftkvalitet och skapar arbetstillfällen.

Framtiden borde vara ljus. Idag står dock den svenska gasmarknaden i ett vägskäl. Och det är till stor del politiker som måste välja väg. Ett tydligt och långsiktigt ledarskap krävs inom en rad områden:

• Regeringen måste försvara den svenska skattebefrielsen på koldioxid gentemot EU. Samtidigt behöver västernorrländska politiker stå upp för de gjorda investeringarna i länet och sätta upp nya långsiktiga lokala mål.

• I Sundsvall förstärks nu kapaciteten för att tanka fordonsgas. Lokalpolitikens roll är helt avgörande för fler tankstationer i länet. Det går att ställa krav på biogas i upphandlingar för lokaltrafik och för kommunernas egna transporter.

• Att välja gasbil måste löna sig miljömässigt och ekonomiskt. Regeringen måste nu ge besked om hur bilköpare – privata eller tjänstebilar - ska stimuleras att välja gasbil.

Nu krävs att politiker på alla nivåer vågar satsa nytt, gå före och sätt tydliga långsiktiga mål. Då kan svängen i vägskälet bli tydlig och gasmarknaden fortsätta växa.

Anders Mathiasson

Vd Energigas Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons