Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall behöver en rullskidbana

/
  • Lyckade exempel på rullskidbanor finns bland annat i Örnsköldsvik och Östersund. Nu föreslår Jessika Ericsson att det byggs en bana i Sundsvall.

Annons

Sundsvall har otroligt fina förutsättningar för många idrotter och friluftsaktiviteter. Men något som saknas är en rullskidbana. Och det av flera anledningar:

1. Skidåkande barn och ungdomar lever farligt på bil- och cykelvägar.

De barn och ungdomar som åker skidor i Sundsvalls kommun (och de är många) har ingenstans att utöva sin sport under barmarkssäsongen som är den större delen av året.

I dag är enda möjligheten för de som vill träna skidåkning i Sundsvall att ge sig ut på cykelvägar och bilvägar. Att det är direkt livsfarligt säger sig självt. Även cykelvägarna är farliga träningsarenor eftersom dessa korsas av utfarter och rullskidor saknar broms.

2. En rullskidbana skulle användas av många.

Längdskidåkning är en av de största motionsformerna och skidsporten växer snabbt bland motionärer. Allt fler av dessa åker även rullskidor. En rullskidbana skulle därför användas av väldigt många. Både Sundsvallsbor och besökare.

Genom att anlägga en stig eller löpslinga längs banan kommer rullskidåkare och den som vill gå eller springa kunna använda banan samtidigt. Lyckade exempel finns i Örnsköldsvik och Östersund.

3. Än bättre träningsmöjligheter för elitskidåkare.

Världsskidåkare som Charlotte Kalla och Johan Olsson ger ovärderlig PR för Sundsvall. En rullskidbana är vad som saknas för att göra Sundsvall till en riktigt bra stad att bo i för den som elitsatsar på längdskidåkning.

Vill kommunen någon gång i framtiden satsa på ett längdskidgymnasium är en rullskidbana ett naturligt steg.

4. Pendling – ingen hållbar lösning.

I dag finns en rullskidbana i Timrå som sköts ideellt och är i behov av upprustning. Det är bra att den finns men att alla i Sundsvall som utövar längdskidåkning ska behöva åka till grannkommunens ideella anläggning är ingen hållbar lösning.

5. Det är inte dyrt.

Att asfaltera en rullskidbana längs, eller i anslutning till, befintliga spår på exempelvis Södra Berget kostar inte mycket.

6. Tidigare snöläggning vintertid.

På en asfalterad slinga går det att snölägga tidigt eftersom det behövs en mindre mängd snö på asfalt än på grus eller gräs. Det innebär att den befintliga konstsnöanläggningen som finns på Södra berget skulle kunna användas mer kostnadseffektivt. Dessutom skulle alla skidintresserade Sundsvallsbor erbjudas en tidig skidpremiär på snö.

Det är dags att bygga en rullskidbana så att barn, ungdomar, elitåkare och motionärer kan utöva sin idrott utan att riskera livet. Och för att lyfta Sundsvall till en ännu attraktivare stad för träning, motion och friluftsliv.

Jessika Ericsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons