Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall gav mig livets verktyg

/

Annons

1988 tog jag flyktens väg från krigets Iran för att sedan ta mina första steg i snötäckta Sundsvall. Nyss fyllda två år och med en kärlek för mat fick Sverige snabbt en plats i mitt hjärta efter att min dagisfröken gav mig ett svenskt rån med smör på.

Min mage fick bestämma att Sverige var en bra plats, men vem kunde ana att "Norrlands huvudstad" skulle ge mig mer än ett rån, Sundsvall gav mig livets verktyg. Att snabbt bli en del av samhället gav mig förutom språket en fantastisk inblick i två världar, jag var lyckligt lottad, jag fick välja det bästa ur dessa, dels den persiska kulturen dels den svenska.

Jag fick många gånger frågan om jag kände mig som svensk eller persisk, jag förstod aldrig frågan … för jag är jag. Jag är en individ med möjligheten att plocka värdegrunder från olika aspekter, jag är en individ som fick ghormesabzi ena dagen och köttbullar andra, jag är en individ som har en medfödd solbränna året om tillsammans med en stolt norrländsk dialekt.

Miljömusikalerna i mellanstadiet, ordförandeskapet i elevrådet på högstadiet och en konstant möjlighet till yttrandefrihet formade mig och fyllde min kunskapsbank under min färd mot att bli vuxen. Min personlighet togs konstant form av alla intryck, av alla olikheter jag stötte på.

Sundsvall var mitt hem, Sverige är mitt hem. Sundsvalls gator var marken jag lärde mig cykla på medan sommarloven i Iran var platsen jag utvecklade min sociala sida och stora förståelse för olikheter.

I dag är jag den jag är för att jag fick vara den jag var. Jag driver nu Sanaz Juristfirma i Göteborg och ser tillbaka på min uppväxt mellan Södra och Norra berget med ett stort leende på läpparna.

I dagens samhälle blir frågan om etnicitet allt större när den största frågan borde vara vem man är och inte vart man kommer ifrån.

Varma hälsningar.

Sanaz Tarlani

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons