Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsbranden förblir ett cold case

Annons

En mycket märklig insändare publicerades i ST den 19 september. Insändarskribenten, Barbro Runeborg, skriver att ”… det är möjligt att branden 1888 var planerad och anlagd av stadens träpatroner och köpmän.” Anledningen skulle vara att man ville bränna ner den gamla kåkstaden och bygga något nytt med europeiska mått.

Med denna befängda idé vill insändarskribenten öppna ett ”Cold case” kring branden 1888, för att belysa vad som egentligen hände.

Hon skriver också att ”Den allmänt vedertagna förklaringen till att Sundsvallsbranden 1888 orsakades av en gnista känns absurd.”

Jag har aldrig hört något så historiskt dumt tidigare.

Egentligen räcker det med att rekommendera Barbro Runeborg att läsa boken Den tändande gnistan, som undertecknad nyss har publicerat i en ny och utökad utgåva. Där finns allt det som hon tydligen helt missat. Nämligen den väl dokumenterade händelse som startade branden den 25 juni 1888.

Drygt tre års research ligger till grund för boken. Och då talar vi om såväl polisförhör som många spaltmeter tidningsartiklar i både lokal- och rikstidningar, samt kommunala handlingar. Framförallt i tidningarna, ett stort antal ögonvittnesskildringar som beskriver hur det gick till när en liten tändande gnista fick så stora konsekvenser.

Vad syftet skulle vara, att försöka hitta på någon historia om träpatronerna som mordbrännare, det är svårt att förstå.

Det enda jag kan utläsa av det osammanhängande resonemanget är ett förakt för både kultur och näringsliv i Sundsvall när Barbro Runeborg vill försöka skapa någon sorts konflikt mellan dessa båda viktiga delar i Sundsvalls utveckling.

Riktigt upprörande blir det när hon skriver:

”Så länge orsaken till branden inte diskuteras känns hela staden förljugen. En teater och kuliss med entrén Sundsvall Visitor Center, lika kall som en isbit.”

Barbro Runeborg får gärna använda sin vilda fantasi och måla upp påhittade scenarier, det ändrar inte historien. Men att påstå att ”Sundsvall Visitor Center är en kuliss, lika kall som en isbit”, det är verkligen fräckt, men framförallt ett bevis på hennes okunskap.

För det första heter det Stenstan Visitor Center och för det andra så har denna nya moderna turistbyrå i Stadshuset blivit ett verkligt lyft för turistnäringen i hela vårt område.

SVC är inte enbart en turistbyrå utan har blivit en upplevelse i sig, med alla interaktiva presentationer, filmer och aktiviteter av olika slag. På olika sätt fungerar man som en ögonöppnare inför stadens fascinerande kulturarv och möjligheter och man har drygt 150 000 besökare per år.

Svenåke Boström, författare och företagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons