Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar till Lilian Bäckman: ”Påståendet är helt fel”

Annons

Livesändningen från björnidet på Järvzoo där man dygnet runt kan följa en björnhona och hennes tre ungar har fått enorm uppmärksamhet i såväl media som i klassrum runt om i Sverige. Det visar att det finns ett stort intresse och nyfikenhet att lära sig mer. Om vi djurparker kan bidra med bildmaterial till tidningar, webb, film och tv - utan att djuren tar skada - tycker vi att det är jättebra.

Men det är helt fel att som Lilian Bäckman påstår att djurparker föder upp och dödar djurungar på löpande band. Så är det givetvis inte. Idun är heller inte inseminerad. Vi använder oss över huvud ­taget inte av insemination på Järvzoo.

Det är viktigt för oss som arbetar på djurparker att djuren mår bra och lever ett liv som så långt det är möjligt efterliknar ett liv i det vilda. Det innebär att vi gör stora ansträngningar för att våra djur ska få behålla sina artegna beteenden. Att fortplanta sig och föda ungar är ett sådant beteende.

En björnhona föder normalt 1-4 ungar vartannat till vart fjärde år. Ungarna får därefter vara med sin mamma i parken under hela ungvårdnadsperioden, vilket är ungefär två år. Konsekvensen av att låta naturen ha sin gång är att det ibland uppstår situationer där djuren inte går att behålla eller omplacera till andra djurparker. Då är avlivning det enda alternativet. Vi känner oss dock trygga med att djuren haft ett bra liv så länge de levde.

Djurparker spelar en allt viktigare roll för att bevara olika arter på jorden. Människans sätt att leva gör att utrymmet på jorden minskar snabbt för många arter. Djurparker kan här gå in med punktinsatser i form av utplanteringsprojekt men även jobba med artbevarande genom att sprida kunskap om samspelet mellan människa, djur och natur. Vissa arter hade varit utrotade i dag om det inte varit för djurparkernas arbete.

Jens Larsson

vd Järvzoo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons