Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt näringsliv svälter

/

Annons

Det beviljas alltför få lån till småföretagare idag för att svenskt näringsliv ska kunna växa. Bankernas barometrar för att uppskatta lånetagarens pålitlighet måste förändras snarast, annars riskerar vi att svälta det svenska näringslivet och med det våra jobb.

Cirka 1 miljon småföretagare i Sverige har cirka 0 – 10 anställda. För att tillgodose deras behov och avlasta regeringens utgifter har banken Almi upprättats, tyvärr utan den kunskap som krävs för att kunna värdera affärsplaner och ett företags konkurrenskraft. I stället liknar även Almis barometrar våra svenska bankers, där endast 2 procent av Sveriges företag har en chans till lån.

De normativa kraven är på så sätt för höga. Då de flesta företagare ligger under 20 anställda och har svårt att visa upp en omsättning på 30 miljoner är möjligheterna till expandering minst sagt minimala. Hela 90 procent av de 1 miljon småföretagare som finns i Sverige säger sig vilja växa, men 50 procent av dessa har problem med att hitta den finansiering som krävs.

Det är här som det blir problematiskt, speciellt på lång sikt. Utan en hållbar tillväxt svälts till slut näringslivet ut, med digra ekonomiska konsekvenser för Sverige. Företagarklimatet blir mindre attraktivt, innovationer kommer inte till och Sverige hamnar efter i utvecklingen, där arbetslösheten stiger.

En förändring måste därför snarast ske, det är alla överens om. Politikerna talar om punktinsatser som ska skapa tiotusen jobb och göra Sverige till ett land med minst arbetslöshet i hela Europa. Det politikerna inte ser är att om alla de företag som önskar expandera hade fått beviljade lån och kunnat anställa ännu en medarbetare hade vi redan nu haft en halv miljon nya arbeten.

Mycket av den problematik vi ser grundar sig i kunskapsbrister för att kunna bedöma ett företags konkurrenskraft. Ekonomer är utbildade till att söka trygghet, de söker fasta arbeten och en fast inkomst. Företagare ses därför som risktagare då de frivilligt ställer sig utanför många av samhällets rättigheter och förmåner, vilket i sin tur resulterar i att ekonomen begrundar småföretagaren som en dålig investering.

Det är dock så fel som det kan bli. En person som väljer att bli egenföretagare är, tvärtom vad många tror, den säkraste lånetagaren som en ekonom kan hitta. Detta eftersom att de, mycket riktigt, står utanför samhällets förmåner. De arbetar därför hårdare för att skapa en tillräcklig inkomst för att kunna försörja sig; bara på Nyföretagarcentrum i Sverige utvecklas 10 000 konkurrenskraftiga företag per år. Om bankerna kunde mäta ambition, affärsidé och konkurrenskraft kanske vi inte hade haft någon arbetslöshet i dag. Fundera på det en stund.

Sami Sulieman,

Vd för Prescott Lewis Invest

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons