Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige klarar sig med färre rovdjur

/

Annons

Naturvårdsverket, varför minst 300 vargar?

Sverige har i omkring 200 år klarat sig med 10-200 vargar. Vid slutet av 1700 och början 1800 talet hade Sverige bestämt sig för att utrota vargen och allmogen beordrades ut till vargskall. Men man orkade inte ända fram – 1-2 dussin vargar blev kvar i fjälltrakterna.

Men hade samerna fått fortsätta med sin kraftsport, vargränning så hade troligen vargen utrotats i Sverige, för när vargen fridlystes 1976 så fanns det nog inte fler än 5-10 stycken kvar.

Vargen är den verkliga överlevaren, och mycket tålig mot inavel. På 1950-talet försökte man i Estland utrota vargen med skjutvapen, skottpengar, minor, gift och fällor men lyckades inte. I Ryssland jagades vargen tidigare med helikopter för att hålla stammen nere. Men när Sovjetunionen upplöstes 1994 så upphörde man med helikopterjakten. Sedan dess har vargen förökat sig så snabbt, att den i princip ätit upp allt vilt och nu är i färd med att äta upp tamboskapen för den fattiga landsortsbefolkningen. Om vi i Sverige skulle få skjuta lika många älgar per arealenhet som i Ryssland så skulle vi få skjuta ett dussin älgar per år. För 20 år sedan sköts 177 000 älgar i Sverige och jaktens värde beräknades till fyra miljarder. Nu är vi nere i bara hälften så många fällda älgar.

Se vargens och den stora björnstammens kostnader och olägenheter. Skolbarn som inte vågar gå till skolan utan måste skjutsas, riven boskap och tamdjur som man inte vågar släppa lös, 47 000 viltolyckor per år som till omkring hälften torde orsakas av jagande rovdjur och som kostar oss omkring 30 miljarder per år. Det är 4 000 kronor per skattebetalare.

Se samernas omöjliga situation, när björnen efter uppvaknandet i idet lärt sig att stå i renarnas kalvningsland på våren och äta sig proppmätt varje dag. Sveriges äldsta näring är allvarligt hotad då antalet slaktade renar har halverats på 2000-talet.

För min del behöver jag ingen varg, men jag skulle acceptera 50-100 vargar om de skadelidande får rejäla ersättningar för sina rovdjurskostnader. Bästa lösningen vore att göra upp med samerna att de hyser de fyra stora rovdjuren mot en väl tilltagen ersättning, så slapp vi i övriga landet att drabbas av så många och kostsamma viltolyckor.

Jägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons