Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges bästa skola 2021 - en utopi som få lärare tror på

/

Annons

Replik på "Skolmålet i Sundsvall känns väldigt avlägset", ST 19 juli.

Varför hörs inga röster "från golvet" om att Sundsvall ska bli bästa skolkommun 2021? Få lärare tror på den utopin. De röster som hörs, bland annat här i Ordet fritt, kommer från politiker som gafflar på varsin front, självutnämnda "forskande" ledare inom kommunen och från okända så kallade "tankesmedjor" som tror sig ha lösningar på vägen mot målet. De som dagligen undervisar och möter eleverna håller tyst. Varför?

Rätt behörighet och högre lärarlöner är två viktiga stigar på vägen mot målet men även här går man vilse. Att rektorer har mandat att skriva under betyg när lärare saknar behörighet, är en rättsvidrig myndighetsutövning, eftersom flertalet rektorer aldrig skulle erhålla någon lärarlegitimation om det krävdes. Att rektorer per automatik har pedagogisk behörighet är inte självklart alls. Bara för att man sitter på en rektorstjänst har man inte formell behörighet att betygsätta elever. Kräv att även rektorer ska ha lärarlegitimation först. Det blir som att "en blind leder en blind" och eleverna blir förlorarna.

60 000 lärare ska få 3000 kr extra i lönekuvertet om förslaget går igenom. Kriteriet är att dessa lärare ska vara "duktiga". Vem ska bedöma det? Om det är rektorer som ska göra denna subjektiva bedömning, blir det lika rättslöst som vi den individuella lönesättningen. Höj lönerna för alla lärare istället. Visa att yrket är viktigt, inte att vissa lärare är viktiga. Arbetsmoralen hos de lärare som inte kommer ifråga kommer att sjunka påtagligt, och även då blir eleverna förlorare.

Slutligen kan höjningen av elevernas meritvärden detta år endast tillskrivas eleverna och deras lärare. Det är i frontlinjen arbetet görs, ära de som äras bör. Varken politiker eller andra sidoverksamheter ska ta åt sig den äran.

Kristin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons