Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges sämsta äldreomsorg 2021?

/
  • Sundsvallspartiet har planer för hur man ska kunna skapa Sveriges bästa äldreomsorg till år 2021.

Annons

Gamla i behov av vård och omsorg. Barn och ungdomar med funktionshinder. Det är de som offras när koalitionen och Socialdemokraterna i Sundsvall drar upp de ekonomiska ramarna för socialnämnden. Här har partifärgen tydligen ingen betydelse.

Alla vet att socialnämnden i Sundsvall har för lite pengar. För andra året i rad överskrider nämnden sin budget med omkring 100 miljoner kronor! Men de etablerade partierna menar att pengarna ändå ska räcka. Hur då?

Förklaringen är politisk matematik på hög nivå: man beställer en utredning som kommer fram till att socialnämnden har rätt budget. En grundförutsättning i utredningen är att socialnämndens verksamhet ska kosta mindre att driva i Sundsvall än i till exempel Västerås och Örebro. Fem procent mindre närmare bestämt. Det betyder att äldreomsorg och personlig assistans med mera, ska kosta 80 miljoner kronor mindre per år i Sundsvall än i jämförbara kommuner. Varför är oklart, men så går det till i Sundsvall. Det här är ingenting annat än ett bokföringsbrott mot de äldsta och mot de mest behövande i vår kommun.

Underfinansiering av omsorg och stöd med 80 miljoner kan översättas till 200 färre anställda undersköterskor i äldreomsorgen och/eller stödet till människor med funktionshinder. Vi i Sundsvallspartiet utgår från att välfärden i Sundsvall måste få kosta minst lika mycket som i liknande kommuner. Att våra kommuninvånare är värda lika mycket.

Men vad ska socialnämnden, som redan haft sparbeting på nästan 300 miljoner kr på sig senaste åren, då spara på? Det svarar varken Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna eller Folkpartiet på. Förmodligen för att de vet svaret. De vet att det inte finns mer att spara på. De har därmed i praktiken tagit beslut om att satsa mot Sveriges sämsta äldreomsorg 2021. Kom ihåg detta när Socialdemokraterna skyller på privatiseringar och Moderaterna mässar om ordning och reda i ekonomin. Båda dessa partier vill fortsätta med sin skamliga underfinansiering av omsorgen för äldre och funktionshindrade, även nästa mandatperiod.

Vi i Sundsvallspartiet låter oss inte luras av riggade utredningar. Vi har idéer om hur vi kan förbättra vården och omsorgen i Sundsvalls kommun. Vi vill bland annat, tillsammans med landstinget, bygga ett nytt korttidsboende/trygghetsvårdsboende i anslutning till sjukhuset, främst för färdigbehandlade äldre patienter. Sundsvallspartiets målsättning är att skapa Sveriges bästa äldreomsorg till 2021.

Else Ammor,

Anders Engqvist,

Magnus Erixon,

Sundsvallspartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons