Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syns du inte, finns du inte

/
  • Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra.

Annons

Att bära reflex kan innebära stor skillnad i trafiken, speciellt nu när snön inte har fallit i stora delar av länet. 40 procent av trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas i mörkret, och att minska risken för att råka ut för en olycka. Det är lätt att tro att en reflex inte är särskilt viktig. Ofta är den liten, tar lite med plats och kan bäras i fickan. Men sanningen är den att den kan vara skillnaden mellan liv och död ute i trafiken.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. Även i tätorter är de i högsta grad befogade, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker faktiskt i tättbebyggda områden med gatubelysning.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av en strålkastare på en bil. Med en reflexväst i en fluoriserande färg syns du dessutom bättre i skymning eller i dåligt väder.

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll, om du möter en bil med halvljuset på. Utan reflexer syns du inte förrän bilen är 20-30 meter bort. På vintern och vid vått väglag är även bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre.

Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra. Tänk också på att reflexer är en färskvara. Man kan själv undersöka reflektionsförmågan genom att med ficklampa lysa på en gammal och en ny reflex i ett mörkt rum. När du förnyar dina reflexer, så passa på att kontrollera att de är SIS- eller CE-märkta.

Mona-Lill Landström,

NTF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons