Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ifrån kultureliten deras livselixir

/
  • Gullgården – en av de byggnader som finns på Norra berget.

Annons

Folket, politikerna och näringslivet har tillsammans vunnit kampen mot kultureliten. Nu är det dags att skaka av sig det sista av bruksmentaliteten och utmana Umeå med annat än slogans. För det är inte bara Petersvik som fungerat som ett tungt maktskynke som kastats över Sundsvallsbon, utan till övergreppen kan också Norra Berget fogas.

Under hundra år har kulturelitens perspektiv varit allenarådande. Det är kultureliten som på ett skickligt och ett professionellt sätt letat reda på livsöden som man gestaltat historien med och därmed kunnat bekräfta sin syn på bönderna, arbetarna och alla andra utanför kultureliten. Den nationalromantiska överklassen besatte Norra berget för att forma Medelpads historia utifrån samma tidstypiska ideal som utsåg Dalarna som mer svenskt än något annat landskap. Bönderna och arbetarna nedgraderades från människor till kitsch när deras hem placerades ut på Norra bergets naturmuseum.

Nu är det dags att ta ifrån kultureliten deras livselixir genom att ersätta torpen och arbetarbarackerna på Norra berget med sommarvillorna från Petersvik, statyn över krigarkungen från Stora torget och utställningshallarna från Kulturmagasinet. Nu är det folkets tur att i hundra år lalla runt på Norra berget och tycka synd om kultureliten och kokettera till skildringarna av 1900-talets överklass på samma sätt som kultureliten haft förbarmande över folket sedan man byggde Norra berget.

Det är liksom vår tid nu

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons