Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Täpp igen luckan i lagen för att undvika nya varsel

Annons

Slutreplik i debatten om hamnstrejken.

Den 10:e mars var det tanken att 1300 svenska hamnarbetare från hela Sverige skulle sympatistrejka för hamnarbetarna i Spaniens räkning. Efter att arbetsgivarorganisationen tog konflikten till domstol för att pröva konflikten rättsligt drog facket tillbaka strejkvarslet.

Sundsvalls företag är fredade än en gång från utebliven handel på grund av strejk – men framtiden är fortfarande ovis. Fler konflikter kan vänta enligt Hamnarbetarförbundets ordförande. Det långdragna skyttegravskriget måste avbrytas.

Läs också: Hamnarbetarna har rätt att strejka

Konflikten mellan arbetsgivaren och facket är långvarig och infekterad. Under 2015 utfärdade Hamnarbetarförbundet sympatistrejker till förmån för de norska hamnarbetarna. Bortfallet för svensk handel blev enligt Medlingsinstitutet cirka 1 300 containrar under den perioden, vilket vittnar om vad sympatistrejken för någon vecka sedan kunde urarta till. Att det skulle beröra svensk handel i liten utsträckning som Vänsterpartiet hävdar är en skymf mot de oskyldiga svenska företag som drabbas av en lamslagen hamn. Det är fler än 50 000 arbeten som är direkt beroende av en funktionell hamn i Sundsvall och Umeå. Möjligheten till att med små medel hota dessa jobb måste täppas igen.

För oss liberaler spelar det ingen roll om roten till konflikten är Hamnarbetarförbundet eller APMT.

Läs också: Vill Vänsterpartiet ha hit hamnstrejken?

När konflikten handlar om rent rättsliga frågor bör dessa avgöras i domstol istället för att resultera i samhällsfarliga strejker som endast slår mot företagare som får landets ekonomi att gå runt. Det är inte rimligt att ett fackförbund eller en arbetsgivare skall tillåtas hota svensk export och import.

I dagsläget fungerar lagen så att det råder fredsplikt mellan parterna som skrivit kollektivavtal. Det finns en lucka i lagen som då möjliggör för konkurrerande fack på samma arbetsplats att strejka lagligt fastän arbetsplatsen är försedd med kollektivavtal. Liberalerna föreslår att när det finns kollektivavtal på arbetsplatsen som det konkurrerande facket haft möjlighet att ta del av bör det givetvis råda fredsplikt.

Läs också: Låt inte hamnstrejken hota Sundsvalls arbetsmarknad

Det är en lucka i den svenska modellen som möjliggör långdragna konflikter som denna. Den måste täppas igen för den svenska modellen och välfärdens överlevnad.

Annelie Luthman (L)

Ordförande i Liberalerna Västernorrland

Läs också: Låt inte hamnstrejken hota Sundsvalls arbetsmarknad

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons