Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsåtervinningen funkar bäst

Annons

Replik på "Vad tusan håller vi på med?", ST 4 juni.

Frågan är högst berättigad som Sara ställer. Sophanteringen kör runt med många sopbilar som yra höns. Upplägget med att vissa saker sorteras ur för att förpackningsinsamlingen inte fått betalt, är närmast löjlig.

Eko-produkter färdas för långt för att vara ekologiska i egentlig mening och innehåller ofta högre halter av tungmetall än icke ekologiska. Man anrikar tungmetaller "ekologiskt" genom återföring av slam från reningsverk ut på åkrar, ett fullkomligt huvudlöst beteende. Slammet kan eldas istället och tungmetallen anrikas och tas till vara i askan.

Släcka lampor minskar verkningsgraden i elnätet som kräver mer än ett kärnkraftverk redan utan att abonnenter använder el. Förlusterna är störst i lågspänningsnätet.

Fast om du släcker 100 watt minskar elproduktionen med 200 watt så släcka är ändå rätt väg.

Diska i kallt vatten spar energi, men det är det nog ingen som gör.

I vårt sophus såg det ut som "Jerusalems förstörelse", trots anslag slängdes allt utom det som var anslaget som grovsopor.

Plasten som nästan inte alls återvinns missköttes så att efter hämtning låg fraktionen utspridd på golvet. Tar man betalt för en tjänst ska den utföras oklanderligt.

System som inte fungerar straffar ut sig själv och återvinningsgraden minskar för att det är fel tänkt och fel gjort. Det som fungerat bäst är tidningsåtervinningen.

N-Å Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons