Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tovas öde som en spik rakt i hjärtat – dags att vi män nu säger stopp och visar respekt för kvinnor

/
  • En riktig man, grabb, pojke, ser alltid till att flickorna, tjejerna, kvinnorna runt omkring dem är trygga, säkra och lyckliga. Och det på kvinnornas villkor, skriver Lasse Gradin.

Annons

Jag har mått otroligt illa de senaste dagarna. Varit jätteledsen. Jag kände inte personligen mördade Tova Moberg eller hennes familj. Men Tovas öde har slagit en spik rakt in i hjärtat. Det är så fruktansvärt tragiskt.

Jag minns en tid på 90-talet, då när jag och mina vänner tillbringade många veckor i Europa, kanske mesta delen i Spanien. En tid då vi svenska grabbar var lika med trygghet. Minns inte hur många gånger det kom fram tjejer när vi var ute på krogarna och frågade om de fick slå följe med oss hem. Det kunde vara ensamma tjejer, tjejer från trakten där vi var, tjejer från Finland, Tyskland, England med flera länder. De ville göra sällskap med oss för att vi var just svenska killar, svenska killar var nämligen kända för att respektera tjejer och de kunde känna sig trygga med att slå följe med oss när de skulle hem.

För Plus-kunder: Vännerna om sorgen efter Tova: "Det gör verkligen ont i hjärtat"

Missförstå mig inte nu. Jag menar inte att svenska killar på något sätt är bättre än andra. Det har bevisats otaliga gånger de senaste åren. Det jag vill förklara är att det är så det ska vara. Tjejer ska kunna vända sig till alla killar, vare sig de är svenskar, ryssar, afghaner, afrikaner, kineser eller från Mars.

Jag vill att vi från och med nu startar en respektkultur som gör att alla flickor och kvinnor på jorden aldrig ska behöva vara rädda för att röra sig på alla platser de känner för.

Vi har en egen dotter, 14 år gammal. Vi har också tre grabbar. När grabbarna växte upp bar jag och min fru inte alls samma oro när de var ute med kompisar. Självklart mycket för att de omgavs av massor av härliga vänner, men jag ska också erkänna att det var för att de var pojkar.

Läs även insändaren: Så bekämpas kulturen som ursäktar sexvåldet

Det är en helt annan sak nu, med vår dotter. Jag har gått och funderat på varför det måste vara på det viset. Jag känner att det kanske är dags att vi här i Nordanstig och Hudiksvall startar en kultur, rörelse, en självklarhet, kalla det vad ni vill. Med tanke på vad som nyss hänt och på ett sätt hedra Tova. Kanske vi ska döpa det till Tovaprojektet.

Där det är en självklarhet att värna alla flickor, kvinnor och tanter. Värna det kvinnliga könet helt enkelt. Att vi säger stopp. Att vi vågar säga ifrån när någon kallar våra skolkamrater för bitch, hora eller andra skällsord. Att vi säger stopp när vi ser någon bete sig illa, vara hårdhänt och trycka ner. Att vi istället hyllar dem, ser till att det är en självklarhet att de respekteras som jämlikar.

För det måste vara något riktigt fel, allvarligt fel, när vi män tror oss ha någon slags frihet att våldföra oss på kvinnor.

Att dessutom i flertalet fall vara flera killar och män, som våldtar, misshandlar och mördar ensamma kvinnor och flickor. Det är i mitt tycke det absolut fegaste man som människa och framför allt, man, kan göra. Det är så långt från manlighet man kan komma.

För Plus-kunder: Gymnasiechefen om Tova Moberg: "Vi saknar en ung medarbetare"

Jag tycker att vi startar här i Nordanstig, Hudiksvall och Sundsvall. Vi börjar med att stå upp för alla tjejer. Vi börjar med att redan i vår uppfostran se till att det absolut fulaste man kan göra är att vara dum mot det kvinnliga könet. Att det absolut vidrigaste man kan göra är att utnyttja, trycka ner, slå eller mobba det kvinnliga könet, det är så otroligt bortom all rimlighet, så att det inte får finnas.

Vi, det manliga könets främsta roll i samhället ska vara att se till att våra flickor utan som helst rädsla ska kunna gå ut med kompisar på stan, ta en löprunda vart de vill, leka i parker, helt enkelt kunna leva ett liv utan fruktan.

Jag tror att om vi startar den kulturen här, och visar att det är så det ska vara, då kanske det sprids. I längden blir världen en bättre plats att leva på. Familjer slipper slås sönder av sorg, för att ynkliga människor av det manliga könet våldför sig på kvinnor och flickor. Vårt mål ska vara att vi till slut respekterar det kvinnliga könet så högt att alla kvinnor, flickor, tanter kan röra sig fritt i vår värld utan rädsla, att till och prostitutionen upphör. För det ska vara så självklart för oss män att inte utnyttja kvinnor på det viset.

Läs även insändaren: Kvinnan på krogen var "awesome" – stå på dig, låt dig inte tryckas ned

Visst är det så att det finns ondska, vilseledda kvinnor också. Att det finns pojkar och flickor som inte har en ynnest att växa upp med familjer som kan ge dem denna uppfostran. Men min tanke är att denna kraft ska bli så stark att den ska slå igenom via kompisar, vänner, ja hela samhället.

Allas lika värde pratar vi ofta om, men frågan är om det inte är dags att vi sätter kvinnorna lite högre på den skalan. Jag är övertygad om att det är starten på att det till slut kanske blir en fredlig och god värld. En värld där tjejerna själva får bestämma hur de ska vara klädda, vilken väg de ska gå sin promenad på, vilken tid på dygnet de ska gå hem från krogen. För i min värld, i den värld jag önskar att vi kan börja bygga här i Nordanstig, Hudiksvall och Sundsvall, ska det vara en självklarhet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Till en början kan vi kanske börja med att alla riktiga män och pojkar börjar med att säga stopp när kompisar och bekanta vräker ur sig hora, bitch och andra nedlåtande saker. För det ska vara det absolut mest tabubelagda man som kille kan göra, det absolut omanligaste som finns. För en riktig man, grabb, pojke, de ser alltid till att flickorna, tjejerna, kvinnorna runt omkring dem är trygga, säkra och lyckliga. Och det på kvinnornas villkor.

Ska vi säga så!? Vi hedrar Tova Moberg och hennes familj med att starta en bättre värld genom att bli riktiga män som tar hand om och visar respekt för alla kvinnor.

Så vi startar nu.

Lasse Gradin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons