Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismen är inlandets räddning

/

Annons

I princip den enda verksamhet som har utvecklingspotential i Norrlands inland är turism.

Så politiker i berörda kommuner bör satsa en miljon på marknadsföring av nedan och jag är säker på att ni har pengarna åter inom ett eller två år.

Vi börjar upplevelseresan vid höga kusten, Norrfällsviken, naturreservatet, klapperstensfält, diabashällarna vid havet och Högbonden. En övernattning på fyren är en upplevelse. Fortsätter väg 90 med stopp i Kramfors och Icktjärns naturreservat. I Sollefteå (som genomflyts av den mäktiga Ångermanälven) nipornas stad, med flest nipor i hela världen. Här blir vi kvar ett par dagar för att se många av de 50-talet mäktiga niporna; Borg­nipan, de tre trippelniporna nedströms Ångermanälven och fem uppströms älven och i Österås, en av de största niporna. Tittar på utsikten från Hallstaberget med dess skidbacke, skidspår och stigar.

Turen går vidare mot Näsåker med hällristningarna och kvinnominne och sed­an Junsele med djurparken och äventyrsberget.

Efter väg 346 stannar vi till och ser Långvattnets naturreservat, med 13 sjöar på en sträcka av 3,5 kilo­meter. Vi kommer till Backe och i dess omgivning kan ses Fjällsjöälven, mystiska korset, uppallade jätteflyttblocket, ruckastenen, vittertrappan, vitterhuset och den fina Djuptjärnsstigen. Rossön bjuder på stenåldersmuseum, det trefotade uppallade flyttblocket samt Bollsbergets naturreservat.

Uppe vid E 14 stannar vi i Hoting för att se bilmuseet, innan vi fortsätter mot Strömsund och åker på västra sidan av den omkring tio mil långa Strömsvattudal och njuter av utsikten. I Bågede tar vi väg 342 upp mot Gäddede, Frostviken, Stora Blåsjön och Ankarvattnet med korallgrottan och Bjurälvens naturreservat med sina silar, slurpar, doliner och underjordiska älv. Naturreservatet är det mest fantastiska jag sett i naturväg. Mot Stekenjook och sedan följer man Ångerman­älven och väg 90 ner mot kusten.

God tur.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons