Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas betala för kall mat

/
  • Tre pedagoger välkomnar skoldirektör Tommy Nilsson till lunch med 15 stycken 1–3 åringar, men varnar för kladd, kall mat och stoj.

Annons

Kära Skoldirektör, Tommy Nilsson.

Vi har nu fått tagit del av de nya måltidspriserna för personal på skolor och förskolor inom barn och utbildningsförvaltningen, Sundsvalls kommun, och vi finner detta dokument väldigt konstigt och upprörande. Vi är tre pedagoger som arbetar på en förskola i Sundsvalls kommun med barn i åldrarna 1–3 år, enligt dokumentet skall vi betala: Förskola – Månadspris för samtliga dagliga måltider (till exempel frukost, lunch, smörgås och frukt) är 200 kr inklusive moms x11 månader.

Detta ersätter de pedagogiska måltiderna som för oss pedagoger innebär följande sysslor: Duka, hämta maten, dela och servera mat till fem barn per pedagog, i vissa fall purea maten för barn som inte fått tänder ännu samt mata 1–2 barn per bord som inte kan äta själva, dessa barn har även lätt att sätta i halsen och då är det HLR mitt i måltiden. Barnen kan behöva gå och sova mitt i måltiden på grund av att de är trötta och ledsna, vi avbryter måltiden för blöjbyte eller för att torka barn på toaletten. Mål­tiderna innebär även höga ljudnivåer när barnen blir trötta eller inte orkar vänta på sin tur, nysningar över våra tallrikar, fingrar som i obevakade stunder kan plocka från våra tallrikar eller lägga dit sin egen halvtuggade mat, utspillda mjölkglas, tappade bestick som ska plockas upp, barn som torkar av matrester från sina händer på våra kläder när de söker närhet ...

Efter måltiden skall vi dessutom duka av, stoppa disk i maskinen, sanera bord och stolar från matrest­er samt tvätta barnen och natta barnen, detta ingår i en måltid hos oss. Men det skall inte längre kallas pedagogiskt? Vad innebär det att vi ska utesluta? Ska vi inte arbeta under måltiderna längre?

I matpriserna för grundskolan står det följade: Grundskolan – rektor utser en personal per klass som äter med klassen utan kostnad.

Här pratar vi om barn och ungdomar i åldrarna 6–15 år. Dessa barn och ungdomar hämtar maten själva, äter i en matsal där maten redan står framdukad och så vitt vi vet sköter majoriteten av dessa barn sina toabesök själva. Disken tar matsalspersonalen. Hur kan det då komma sig att lärarna då äter gratis när de arbetar, men i förskolan skall alla betala? Om sysslorna jämförs borde det väl snarare vara tvärtom, eller?

Dessutom står det i beslutet att dessa nya priser börjar gälla från 2014–09–01, men muntligen får vi till oss att det börjar gälla 2014–12–01.

Fram till nu har vi haft ett system där ett visst antal barn per personal har ätit gratis pedagogisk måltid med barnen eftersom vi arbetar. Vi får oftast stressa i oss maten som ofta hunnit kallna. Nu ska vi sluta med dessa pedagogiska måltider, men vad innebär detta för skillnad sysslomässigt för oss? Ska vi sluta duka? Sluta servera mat? Sluta konversera med barnen under måltiden? Sluta diska efter maten? Eftersom detta inte längre verkar vara vårt arbete?

Tycker du Tommy Nilsson att vi som anställda skall betala för att vi sitter och arbetar? Eftersom vår egen medhavda mat får vi inte äta i barngruppen. Detta väcker frågor hos barnen varför inte fröken äter någon mat? Behöver man inte äta mat­en? Detta låter väldigt konstigt i våra öron. Hade detta beslut varit detsamma om vår yrkeskategori varit mansdominerat? Vi sitter med lika lång utbildning som lärarna, är vårt jobb mindre viktigt än det arbete som görs i skolan?

Du Tommy är hjärtligt välkommen ut i verkligheten och betala när du äter din lunch med 15 stycken 1–3- åringar, men denna dag bör du välja oömma kläder som tål lite kladd och söl. Förvänta dig inte att du med säkerhet hinner äta en varm måltid i lugn och ro.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons