Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till bevis Sundsvalls kommun

/

Annons

Svar till ”Jobb, skola och sociala framtidsinvesteringar i fokus”.

Den 14–15 januari i år förhördes Sverige av Barnrättskommittén om huruvida de har förverkligat Barnkonventionen. Som bekant så fyllde Barnkonventionen 25 år i fjol, så vi har haft många år på oss att arbeta för barns bästa. Jag hade förmånen att få vara med på plats under utfrågningen i Genève och visst förpliktar det oss alla att göra vårt bästa när medlemmarna i Barnrättskommittén, som består av olika experter på barns förhållanden, engagerar sig i hur vi i Sverige har det.

Regeringens föredragande var Pernilla Barat, statssekreterare i socialdepartementet. Hon och tolv sakkunniga från olika departement svarade på de frågor som Barnrättskommittén ställde. Pernilla Barats vision är att Sverige ska vara ett av de bästa länder för barn att växa upp i, och avgörande för detta arbete är att ytterligare stärka genomförandet av Barnkonventionen.

Jag vill ställa några av de frågor som regeringen fick, så att Sundsvalls Kommun prioriterar rätt och kanske en dag kan bli en av de Sveriges bästa kommuner att växa upp i.

1. Hur är det med kunskapen om Barnkonventionen hos de personer som är yrkesverksamma med att arbeta för och med barn?

2. Enligt Rädda Barnens undersökning ”Ung Röst 2014” svarade 60 procent av 25 000 ungdomar i Sverige att de vill ha mer inflytande. Finns det en handlingsplan och budget för hur kommunen arbetar med barns rätt att göra sin röst hörd och att bli respekterad för sin åsikt?

3. Barnrättskommittén uttryckte sin oro för hur barn i riskzonen har det i Sverige. Exempel på de som tillhör den gruppen är barn med funktionsnedsättning, barn i familjer som lever i ekonomisk utsatthet, barn som tillhör minoritetsgrupper, asylsökande barn samt barn som utsatts för våld, sexuella övergrepp och exploatering. Hur är dessa barn prioriterade och vilka sociala framtidsinvesteringar är planerade?

Ni skriver: ”Alla barn skall känna trygghet i skolan och vi behöver göra mer för att öka både elevernas fysiska och psykiska hälsa.” Hur ser handlingsplanen med budget ut, för det är väl självklart att det finns?

Vi i Rädda Barnen ser fram emot att ta del av det som kommunen har prioriterat utifrån barnrättsperspektivet.

Jana Lindh Olsson

Rädda Barnens Lokalförening

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons