Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan privata vårdalternativ försvinner utvecklingen

Annons

Min och Sveriges vårdföretagares vilja att utveckla vården är falsk. Det hävdar Per Johansson, Eva Rudström och Stefan Lundkvist från Folkkampanjen för Gemensam Välfärd. Och utnämner mig till hovpoet.

Jag är hellre hovpoet än hovnarr. Men skulle ändå önska att vi kan föra denna viktiga debatt utan personpåhopp och härskarteknik.

Skribenterna hävdar återigen att Riksrevisionen underkänt vårdvalsreformen. Det är inte sant.

För det första bygger rapportens kritik på ett begränsat underlag. Andra studier säger annorlunda. I Västra Götaland har antalet läkarbesök i primärvården ökat för de svårast sjuka. Forskningsrapporter från Karolinska Institutet, Myndigheten för Vårdanalys och SNS tillbakavisar också att vården skulle ha blivit mer ojämlik på grund av vårdvalet.

Platser som Angered och Bergsjön i Göteborg, Rosengård i Malmö, Husby, Ronna, Skärholmen, Tensta och Vårberg i Stockholmsregionen är alla exempel på hur privata aktörer tagit ett kliv framåt när landstinget backat.

För det andra föreslår Riksrevisionen att vårdvalet utvecklas, inte stoppas som skribenterna önskar.

Skribenterna hävdar att vårdföretagens vinster utarmar vården. Var finns beläggen för det? Kvalitetsmätningar och statistik visar ju på motsatsen. Bland annat har privata hälso- och vårdcentraler oftare fasta läkare, och dessa har färre patienter vilket ökar tillgänglighet och läkartid. Hade skribenterna rätt borde väl detta i stället gälla offentlig vård?

Vi har en bra vård i Sverige, inte minst tack vare duktig vårdpersonal i både offentlig och privat verksamhet. Vården kan bli ännu bättre. Men stoppar vi de privata alternativen hindras den utvecklingen.

Håkan Tenelius

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons