Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrymme för personlig bedömning

/

Annons

Dagbladet publicerade i fredags en insändare med rubriken Vem avgör mitt behov? Här är Försäkringskassans svar.

Vi på Försäkringskassan arbetar hela tiden för att våra beslut ska bli så enhetliga som möjligt och för att vi ska bli bättre på att bemöta alla dem som har behov av stöd. Det gäller så klart även för personer som har stomi som kan ansöka om handikappersättning för de kostnader som deras tillstånd leder till.

Som handikappersättningen är utformad ger den ett stort utrymme för bedömningar. Det är en stor tillgång för vi kan utgå från varje person och hans eller hennes behov. Det innebär samtidigt att utfallet i olika ärenden kan se olika ut.

Ett alternativ till ett stort bedömningsutrymme vore om det fanns schabloner eller beräkningar för hur mycket olika saker kostar. Det är en fråga som vi undersöker tillsammans med Konsumentverket och har en dialog med brukarorganisationer kring. Här behöver vi även prata med er på ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet.

Rätten till handikappersättning baseras på en lag som skrevs 1975. Mycket har hänt sedan dess och lagen behöver anpassas till det samhälle vi lever i idag. Ett arbete kring det pågår på socialdepartementet och vi ser fram emot att få en modernare lagstiftning så vi på Försäkringskassan kan bli betydligt enhetligare i våra beslut. Framförallt kommer det att gynna alla dem vi finns till för, exempelvis dem som lever med stomi så deras liv kan bli lite enklare.

Lotta Qvarnlöf

samverkansansvarig Försäkringskassan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons