Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatta barn finns även inom idrotten

/
  • Vägledningen uppmanar även idrottsföreningar att skapa en rutin för hur man agerar vid oro för ett barn som en del av föreningens verksamhet.

Annons

De flesta barn idrottar någon gång under sin uppväxt och varje dag engagerar barn- och ungdomsidrotten tränare och föräldrar över hela landet. Idrott­en är viktig för barns utveckling och en källa till glädje och gemenskap.

För barn i en utsatt livssituation, kan idrotten också vara ett tryggt sammanhang i en annars stormig tillvaro. Som idrottsledare eller engagerad förälder är man en viktig person som kan stärka det enskilda barnet och uppmärksamma om ett barn far illa. Barn kan på olika sätt signalera att de inte mår bra.

När ett barn drar sig undan, har svårt att lita på vuxna eller skadar sig själv eller andra, är det tecken som ska tas på allvar. Fysiska tecken på utsatthet, som blåmärken eller att barnet sällan har lämpliga kläder, är också sådant som vuxna inom idrotten kan uppmärksamma. Om man känner oro för ett barn är ett första steg att prata med och ge stöd till barnet och att ta kontakt med barnets vårdnadshavare. Men, ibland är oron för barnet stor och just vårdnadshavaren den du inte kan vända dig till.

Alla vuxna har ansvar för barn i sin närhet. Rädda Barnen har tagit fram en vägledning, Ta oron på allvar! För att idrottsledare och andra vuxna inom en idrottsförening ska känna sig trygga i hur de kan agera vid misstanke om att ett barn far illa. Det kan innebära att prata med barnet och barnets föräldrar, men också att göra en anmälan till socialtjänsten.

Vägledningen uppmanar även idrottsföreningar att skapa en rutin för hur man agerar vid oro för ett barn som en del av föreningens verksamhet. Vägledningen finns att ladda ner på Rädda­ Barnens hemsida.

Rädda Barnen önskar att varje barn som idrottar i Västernorrlands kommuner får göra det i en miljö där vuxna tar ansvar och agerar om de är oroliga för ett barns välmående. Genom att ta din oro på allvar, kan du göra stor skillnad för det enskilda barnet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons