Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har hänt med yttrandefriheten?

/
  • Värna om den lagstadgade yttrande- och åsiktsfriheten, uppmanar Isa Forsberg (M).

Annons

Replik på Elin Nilssons insändare ”Problem att vara kvinna i Norrland”, ST 1 juni.

Efter Elin Nilssons uttalanden om Sollefteå Sjukhus och att Sundsvall borde bli residensstad så har hon fått ta emot en hel del hatkommentarer om att hon ser ut som en “jävla häxa” och att hon borde klättra upp i tornet på Norra berget och hoppa.

Jag anser att detta är ett stort hot mot yttrandefriheten vi har i Sverige. Man ska få föra fram sina åsikter och få tycka som man vill, men om man gör det i dag så får man stå emot en massa hat. Så ska det inte vara.

Elin är en stor förebild för mig just för att hon alltid säger vad hon tycker och för att hon står för sina åsikter, vi behöver fler människor och framförallt politiker som gör det. Men det som jag oroar mig för är att färre ungdomar kommer att våga träda fram och göra just det, eftersom vuxna människor skriver sådana här saker och hotar med att utesluta en ur partiet, som en kvinna gjorde mot Elin.

När man ser ett uttalande på internet som man inte riktigt håller med om, kan man inte bara muttra lite och sedan skrolla ner på sidan, måste man verkligen stanna upp och skriva en elak kommentar? Att vuxna människor gör det är för mig väldigt barnsligt och omoget. Och vad sänder man då ut för signaler till ungdomar? Jo, att det är dåligt att säga vad man tycker och att ta fram nya förslag. Om vuxna fortsätter så här kommer till slut ingen att våga längre. Jag tycker att det är bra att ta fram nya förslag, för då utvecklar man politiken och samhället, om ingen gör det så lever vi ju kvar i dåtiden.

Vi behöver fler åsikter och fler förslag, och framförallt så måste vi värna om yttrande- och åsiktsfriheten. För det är bland det viktigaste vi har i vårt land.

Isa Forsberg, 15 år

MUF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons