Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad spelar det för roll vem jag är?

Annons

Funderar ibland vem jag är. Det tycks ju vara viktigt nu för tiden.

Är jag norrlänning idag? Eller är jag inflyttad norrlänning? Eller är jag fortfarande Göteborgare eftersom jag är född där för mer än 70 år sedan?

Sundsvallsbo är jag sedan snart 38 år? Men kan man vara Sundsvallsbo om man inte är född här?

Eller förresten kanske jag bara är Matforsbo eftersom det är där jag bott hela tiden? Men hur länge måste man bo i Matfors för att räknas som Matforsbo?

Och vad är mina barn? Norrbottningar, födda i Gällivare? Eller törs man räkna dem som andra generationens Matforsbor? De har ju i alla fall nästan hela sin skoltid här.

Men, kan jag fortfarande räknas som Göteborgare fastän jag inte bott där på 65 år? Och mina föräldrar föddes ju i Östersund hur påverkar det? Fast jag aldrig någonsin bott där? Och kan det vara riktigt att en Göteborgare skaffar sig en utbildning utanför stan, när det finns så stora möjligheter till skola och jobb där? Och kan det vara riktigt att en Göteborgare skaffat jobb i konkurrens med andra i Gällivare först och Sundsvall sedan? Vilka ortsbor var det som inte fick jobben jag fick?

Konstiga tankar, väckta i ett konstigt samhälle. Där alldeles för många försöker gruppera folk efter land eller stad, efter födelseort eller vistelseort, ja jag vet inte vad.

För vad kan det egentligen spela för roll, var du är född? Hur du ser ut? Vad du tror? Av vem eller när och var?

När vi egentligen bara borde acceptera alla vi möter oavsett vem, bara av det enkla skälet att det är en medmänniska, som vi lever med, ett antal gemensamma år på en gemensam planet. Acceptera och tolerera, utan att behöva älska alla här i världen.

Paul Alsén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons