Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Val som påverkar djur och miljö

/

Annons

Ofta framställs det som att vi som väljer att handla ekologiska varor är de som gör ett aktivt val, men även ni som inte handlar ekologiska varor gör ett val.

Exempel på val av ekologiska eller icke-ekologiska mejeriprodukter.

Du som väljer att köpa vanliga (icke-ekologiska produkter) mejeriprodukter väljer:

– Dålig djurhållning. Korna tas inte ut på bete eftersom det tar tid att ta dem ut och in varje dag. Mjölkbonden på Almnäs gård (ekologisk mjölkproduktion) uttalade sig i senaste numret av tidningen Sveriges Natur: Den som inte kan ta sig tid att ta ut korna på bete borde inte ha kor alls.

– Övergödsling av mark, som bland annat leder till att sjöar växer igen.

– Besprutning av mark med giftiga och miljöskadliga ämnen, och som leder till monokulturer med minskad biologisk mångfald.

– Ökad förbrukning av det fossila bränslet, diesel, till tunga maskiner för arbete som krävs när korna inte är ute på bete. Exempel på det är att allt foder ska slås och tas in, i stället för att till en del betas direkt på plats. Fodret förpackas i plast, det vill säga det icke-ekologiska bruket innebär ökad användning av oljeprodukter, som diesel och plast, med ökad klimatpåverkan som följd.

– Allmänt rovdrift på naturen som bland annat att slå marken tidigt då det fortfarande finns häckande fåglar med ungar på marken.

Visserligen är de ekologiska produkterna dyrare, men är det inte värt det högre priset? Särskilt med tanke på att vi förmodligen förbrukar mer mjölk än vad som är nyttigt för hälsan, så borde inte en övergång till att köpa ekologiska mejeriprodukter innebära någon ökad utgift för dessa varor om vi samtidigt minskar vår förbrukning av dem. Tänk på vilken stor miljövinst vi kan göra om fler går över till de ekologiska produkterna. Varför ska inte just du vara med och bidra?

Monica Bokström, Bjärme, Kovland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons